Україна

АМКУ оштрафував всю енергетичну галузь України на 775 мільйонів гривень

Своє рішення АМКУ мотивував тим, що підприємства енергетичного сектора у 2016 - першій половині 2019 року не дотримувалися рекомендацій Міністерства енергетики України і закуповували вугілля за подібними цінами, близькими до рекомендованих даними Міністерством для державних шахт

Антимонопольний комітет прийняв рішення оштрафувати всю енергетичну галузь України, включаючи ТЕС і ТЕЦ і державні “Центренерго” і Держвуглупостач за вчинення схожих дій, які полягали в купівлі та продажу вугілля за схожими цінами. На думку АМКУ, це призвело до порушення конкуренції на регульованому державою ринку електроенергії.

Відповідне рішення комітет прийняв на засіданні, – інформує 1NEWS.

Комітет визнав, що Міністерство енергетики схиляло компанії енергетичного сектора до вчинення схожих дій шляхом запрошення їх на наради в Міністерство.

Своє рішення АМКУ мотивував тим, що підприємства енергетичного сектора у 2016 – першій половині 2019 року не дотримувалися рекомендацій Міністерства енергетики України і закуповували вугілля за подібними цінами, близькими до рекомендованих даними Міністерством для державних шахт.

Одночасно АМКУ звинуватив і основних покупців вугілля за встановленими Міністерством цінах – тобто операторів ТЕС і вугільних ТЕЦ. Державним і приватним генеруючим компаніям виписано штраф у понад 775 млн грн.

Справи відносно “Донбасенерго” і Чернігівської ТЕЦ винесені в окремі провадження АМКУ.

Нагадаємо, претензії комітету до вугільних і генеруючих компаній стосуються періоду 2016 – першої половини 2019 року, до запуску в Україні повноцінного ринку електроенергії.

У той період ціна на вугілля регламентувалася Міністерством енергетики, а тариф для ТЕС і ТЕЦ розраховувався рішеннями державного регулятора НКРЕКП.

Джерело: РБК-Україна

Back to top button