Україна

Активіста Стерненка засудили до семи років в’язниці

Приморський районний суд міста Одеси оголосив вирок активісту Сергію Стерненку. Його визнали винним у викраденні людини.

Метою нападу, на думку обвинувачення, було заволодіння майном депутата районної ради Сергія Щербича. Обтяжуючою обставиною суд визнав те, що злочин нібито вчинили «у зв’язку з виконанням потерпілим службовим обов’язком».

Стерненка також визнали винним у незаконному зберігання травматичного пістолету. За цією статтею його звільнили від відповідальності, оскільки сплив термін давності.

Загалом Стерненка засудили до 7 років і трьох місяців позбавлення волі.

Активіст Сергій Стерненко вважає, що на суддю у його справі могли тиснути Генпрокурор Ірина Венедіктова, заступник глави Офісу Президента Олег Татаров та міський голова Одеси Труханов.

У січні суд відпустив Стерненка на поруки депутата «Голосу» Романа Лозинського і скасував домашній арешт.

Раніше Стерненку вручили підозру в умисному вбивстві та незаконному носінні холодної зброї.

Нагадаємо, у 2018 році на Стерненка було скоєно три замахи. В ході останнього нападник загинув. Поліція розслідувала його загибель як умисне вбивство.

Сам Стерненко стверджує, що це був самозахист.

Стерненка підтримували багато активістів та політичних діячів. Зокрема слова підтримки висловлювали колишня міністр охорони здоров’я Уляна Супрун, міський голова Львова Андрій Садовий та лідери партії «Голос».

Колишній політв’язань Кремля Олег Сенцов так прокоментував вирок суду: “Стерненка засудили на 7 років. Покидьки!”.

Також негативно сприйняли вирок суду багато журналістів та активістів.

Втім, наприклад, депутат від “Слуги народу” Максим Бужанський так відреагував на засудження активіста: “А ви казали не сяде Стерненко”.

Також підтримав рішення суду народний депутат від ОПЗЖ Вадим Рабінович:

Оновлено о 12:09: Вирок суду щодо Стрененка викликав обурення багатьох депутатів від “Європейської солідарності” та “Голосу”.

На самому суді була присутня Уляна Супрун та депутат Гео Лерос, який раніше входив до фракції “Слуга народу”.

Адвокат Стерненка Масі Найєм оприлюднив відео, на якому Сергія Стерненка привезли до СІЗО.

На ньому видно, що між прихильниками активіста та правоохоронцями виникла сутичка. Також прибічники Стерненка запалили файєри.

Back to top button