Україна

Аеропорт «Київ» закриють на реконструкцію майже на рік

Аеропорт «Київ» (Жуляни) в 2023 року закриють на 8-9 місяців, щоб подовжити і посилити смугу, розповів на прес-конференції 13 травня голова ради директорів підприємства Денис Костржевський, повідомляє 1News з посиланням на аеропорт Київ.

За його словами, це дозволить без обмежень приймати всі літаки базового лоукостера Wizz Air – Airbus A320 і A321.

Через те, що останній тип літака не може літати в «Київ» з повним завантаженням, Wizz Air вирішив відкрити новий дальній рейс з Абу-Дабі в українську столицю в аеропорті Бориспіль.

Аеропорт «Київ» в ході робіт отримає фактично нову смугу. Будівельники демонтують старе покриття з асфальту, посилять основу, а потім зведуть нове покриття з бетону, яке буде мати міцність PCN 72, розповів Костржевський.

Довжину смуги в ході робіт хочуть збільшити на 460 метрів до 2770 метрів.

Також один з двох курсів смуги отримає інструментальну систему посадки ILS категорії II ICAO. Це дозволить літакам сідати в «Києві» при видимості не менше 350 метрів. Зараз в аеропорту працює ILS категорії I ICAO. В результаті польоти припиняються, коли видимість впаде менше 800 метрів.

Роботи по реконструкції аеродрому також включатимуть посилення покриття руліжних доріжок і перону зі стоянками для літаків, щоб їх могли використовувати більш важкі авіалайнери.

Якщо цього не зробити, літаки не зможуть з’їжджати з оновленою смуги без ризику пошкодити поверхні аеродрому.

У 2021 році аеропорт хоче визначити проектувальника робіт, у 2022 році провести посилення поверхні аеродромних покриттів без припинення польотів, а в 2023 року приступити до робіт на смузі з закриттям аеродромом на прийом літаків.

Костржевський спрогнозував, що вартість робіт по оновленню аеродрому може коштувати від 2,5 до 5 млрд грн. Ці кошти планується залучити з бюджету Києва, державного бюджету або використовувати змішане фінансування.

Топ-менеджер аеропорту не виключив, що роботи може профінансувати і приватний інвестор на умовах концесії.

Зараз аеродром «Київ» належить однойменному комунальному підприємству, власником якого є Київська міськрада.

Back to top button