Україна

Адвокати Януковича програли апеляцію щодо його заочного арешту

Наразі сторона обвинувачення має право розпочати щодо підозрюваного процедуру екстрадиції та звернення до суду за дозволом на проведення спеціального досудового розслідування

Київський апеляційний суд підтвердив законність рішення про заочний арешт експрезидента Віктора Януковича у справі про захоплення державної влади.

Відповідне рішення суд ухвалив, відмовивши у такий спосіб у задоволенні апеляції адвокатів на рішення Печерського районного суду Києва від 4 травня 2020 року про обрання запобіжного заходу Януковичу у вигляді заочного арешту у справі про зміни до Конституції з метою захоплення влади, – інформує 1NEWS.

Суд оголосив резолютивну частину рішення, повний текст буде оприлюднено 30 березня. Захист у своїй скарзі, зокрема, апелював до процесуальних порушень із боку слідства і відсутності належних документів про міжнародний розшук Януковича.

Сторона обвинувачення під час судового засідання заявила про відсутність будь-яких процесуальних порушень і пояснила позицію щодо розшуку: “У цьому провадженні… Янукович на обліку як особа, яку розшукують… Є доручення СБУ, дане слідчим, про розшук… Є листи, що підтверджують міжнародний розшук”.

На офіційному сайті Офісу генпрокурора також оприлюднено інформацію про це рішення суду і зазначається, що “наразі сторона обвинувачення має право розпочати щодо підозрюваного процедуру екстрадиції та звернення до суду за дозволом на проведення спеціального досудового розслідування”.

Як повідомлялося з посиланням на Офіс генпрокурора, у кримінальному провадженні від 7 листопада 2017 року за ч. 1 ст. 109 Кримінального кодексу України (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) розслідуються обставини захоплення Януковичем у вересні-жовтні 2010 року державної влади шляхом вчинення дій, спрямованих на незаконне збільшення обсягу його владних повноважень як президента України.

За інформацією Офісу генпрокурора, у 2010 році Конституційний Суд України повернув країну до президентсько-парламентської форми правління, повернувши президенту частину втрачених повноважень. Рішення КС, по суті, ввело в дію Конституцію 1996 року. 1 жовтня 2010 року текст “нової Конституції” було опубліковано у спецвипуску бюлетеня “Офіційний вісник України”.

4 травня 2020 року Печерський районний суд Києва за клопотанням Офісу генпрокурора обрав запобіжний захід Януковичу у вигляді заочного арешту у справі про зміни до Конституції з метою захоплення влади.

Джерело: Німецька хвиля

Back to top button