Україна

Адміністрація Байдена розробляє план евакуації американців з України у випадку нападу Росії – ЗМІ

Пентагон планує низку різних сценаріїв у разі необхідності евакуації, від невеликої евакуації несуттєвих державних службовців США до більш масштабної за участю більш широкого кола американських громадян

Адміністрація президента США Джо Байдена вивчає варіанти потенційної евакуації громадян США з України, якщо Росія вторгнеться в країну.

Про це інформує 1News.

Джерела повідомили, що плануванням дій на випадок непередбачених обставин керує Пентагон, в той час як адміністрація інформує Конгрес про те, як готуються США.

На брифінгу для сенаторів, проведеному високопоставленим чиновником Держдепартаменту Вікторією Нуланд в понеділок ввечері, вона розповіла про пакет жорстких санкцій, який готує адміністрація у відповідь на можливий напад Росії, але визнала, що варіанти стримування вторгнення у США очевидно доволі обмежені, сказало одне з джерел.

Джерела повідомили CNN, що в даний час адміністрація не бачить необхідності в евакуації – повітряні лінії, як і раніше, курсують з міжнародних аеропортів України, а сухопутні кордони із західними сусідами України відкриті.

Обговорення є частиною планування на випадок серйозного погіршення ситуації з безпекою, підкреслили кілька джерел, які брали участь у плануванні.

Але обговорення відображають, наскільки серйозно адміністрація сприймає можливість вторгнення.

За словами джерел, прямо зараз Пентагон планує низку різних сценаріїв у разі необхідності евакуації, від невеликої евакуації несуттєвих державних службовців США до більш масштабної за участю більш широкого кола американських громадян.

Державний департамент відповідатиме за остаточне визначення необхідності евакуації. Як повідомило джерело, знайоме з ходом обговорень, у даний час дипломатична служба безпеки Держдепартаменту планує організувати або санкціонований, або наказовий виїзд дипломатів з країни, якщо це буде потрібно.

Кілька джерел відзначили, що планування послідувало за масовою евакуацією США з Афганістану, яку законодавці розкритикували як погано сплановану.

США не хочуть, щоб їх застали зненацька в разі несподіваного вторгнення, сказало одне з джерел, знайомих з ситуацією. Тим не менш, офіційні особи наголосили, що будь-яка потенційна евакуація в Україні, швидше за все, не буде нагадувати масовані зусилля США з евакуації всіх американських громадян з Афганістану на початку цього року.

У той же час деякі джерела попереджають, що будь-яка евакуація з України – якщо вона буде проведена під військовим тиском з боку Росії – буде надзвичайно складною логістичною проблемою.

Джерело: УНН

Back to top button