Україна

Експерти оцінили зростання цін на продукти у квітні


Експерти оцінили зростання цін на продукти у квітні

У квітні найбільше зросли ціни на м’ясо й м’ясопродукти (+3,3%), а також на рибу та продукти з риби (+0,5%).

Ціни на продукти харчування в Україні у квітні 2023 року зросли на 0,3% у порівнянні з березнем. Це найнижчий показник від початку війни. Також, найнижчим є зростання споживчих цін і у річному вимірі: проти квітня 2022 року вони зросли на 17,9%. Про це заявив директор Національного наукового центру Інститут аграрної економіки Юрій Лупенко, повідомляє пресслужба інституту.

За його словами, у квітні найбільше зросли ціни на м’ясо й м’ясопродукти (+3,3%), а також на рибу та продукти з риби (+0,5%).

Разом з тим, знизилися ціни на яйця (-8,7%), олію соняшникову (-1,6%), фрукти (‑1,4%), молоко (-0,8%) та цукор (-0,3%). Ціни на хліб, хлібопродукти та масло залишилися на рівні березневих.

У квітні ціни на овочі зросли на 0,3%, а у березні цього року ціни на овочі зросли на 17,3% проти лютого.

За результатами досліджень науковців інституту аграрної економіки, торік падіння цін на овочі розпочалося у липні, повторилося у серпні-вересні та листопаді.

За словами Лупенко, сповільнення зростання і спадні тенденції щодо цін на продукти харчування стають все більш реальними, а з надходженням продукції нового врожаю будуть ще більш відчутними.

Він зазначив, що сповільнення темпів зростання цін на споживчому ринку тривало з листопада 2022 року по березень 2023 року, коли вони зросли на 1,5% порівняно з попереднім місяцем. Та у квітні ці темпи впали майже до мінімуму.

Нагадаємо, за даними Держстату, інфляція у квітні різко сповільнилася.

На скільки подорожчали продукти в Україні за рік

 

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button