Світ

США можуть запровадити санкції проти Гаазького трибуналу

Це відбудеться у випадку розслідування проти американських військ в Афганістані

США готові застосувати санкції проти Міжнародного кримінального суду в Гаазі, якщо він проведе розслідування проти американських військ в Афганістані.

Про це заявив радник президента США з питань національної безпеки Джон Болтон у своєму виступі у Вашингтоні, повідомляє 1NEWS.

“Сполучені Штати будуть використовувати будь-які засоби, необхідні для захисту наших громадян та наших союзників від несправедливого кримінального переслідування цим нелегітимним судом”, – сказав Болтон.

“Ми будемо забороняти їхнім суддям та прокурорам в’їжджати до Сполучених Штатів. Ми будемо запроваджувати санкції проти їхніх коштів в американській фінансовій системі, і ми будемо переслідувати їх у кримінальній системі США. Ми будемо робити те ж саме для будь-якої компанії чи держави, які допомагають суду в розслідування проти американців”, – додав радник Дональд Трампа.

Болтон також оголосив, що Сполучені Штати закриють офіс представництва Організації визволення Палестини в Нью-Йорку – це рішення пов’язане з Міжнародним кримінальним судом, який, за його словами, підштовхує палестинців до розслідування проти Ізраїлю.

США відмовилися приєднатися до суду під час першого президентського терміну Джорджа Буша, коли Болтон перебував на посаді заступника державного секретаря та пізніше посла в ООН. Після того, як він залишив адміністрацію Буша, Білий дім виявляв менше опору роботі суду, навіть висловивши підтримку розслідуванню звірств у Дарфурі.

За часів президента Барака Обами США почали допомагати суду у розслідуванні та переорієнтувалися на політику “позитивного залучення”. Тим не менш, Сполучені Штати ніколи не приєднувалися до суду.

Коли Болтон повернувся в адміністрацію президента, Білий дім повернувся назад позицій 2002-2003 років. У своєму виступі сьогодні він навів власні старі аргументи проти суду, заявивши, що той порушує американський суверенітет, має неконтрольовану владу і є “неефективним, безвідповідальним і, безумовно, абсолютно небезпечним”.

Джерело: Європейська правда

Back to top button