Україна

8 років у СІЗО. Хто підірвав суд у КиєвіСюжет


8 років у СІЗО. Хто підірвав суд у Києві

Вибухи у Шевченківському районному суді Києва влаштував підозрюваний у справі про підрив гранати біля будівлі Верховної Ради у 2015 році Ігор Гуменюк.

 
Вибухи у Шевченківському суді Києва пролунали у середу, 5 липня. Підозрюваного у вбивстві нацгвардійців під Верховною Радою у 2015 році Ігоря Гуменюка цього дня доставили на чергове засідання суду. Після засідання він, за попередньою інформацією, підірвав невстановлені вибухові пристрої у туалеті та спробував втекти. Його зупинили караульні пострілом у повітря. Після цього Гуменюк забарикадувався у конвойному приміщенні. Під час штурму, за попередніми даними, прогримів ще один вибух, внаслідок якого загинув сам Гуменюк, а двоє правоохоронців отримали поранення нижніх кінцівок.
 
Ветеран АТО
 
Ігор Гуменюк народився 1994 року. Він був родом із міста Кам’янець-Подільського Хмельницької області. Гуменюк був учасником Євромайдану, а з початком російського вторгнення в Україну у 2014 році добровольцем пішов на фронт та воював у складі батальйону Січ. На той момент йому було 20 років. Гуменюк брав участь у боях у Кураховому та Пісках.
 
31 серпня 2015 року проходило позачергове засідання Верховної Ради України, на якому депутати хотіли запустити внесення змін до Конституції про так званий особливий статус Донбасу. Це було частиною взятих на себе Україною зобов’язань щодо “Мінських угод”. Того дня різні націоналістичні партії та організації влаштували під приміщенням Верховної Ради акцію протесту з вимогою не допустити ухвалення скандального законопроекту. На акції невідомі кинули в нацгвардійців гранату, через що загинули четверо військових. Ще багато людей отримали поранення. Гуменюка у тому, що гранату кидав саме він, проте військовий свою провину заперечував.
 
 
Рвався на фронт
 
У результаті Гуменюк майже 8 років провів у СІЗО без вироку. Йому постійно продовжували запобіжний захід, але розгляд справи йшов дуже повільно. Адвокат Гуменюка Олександр Свиридовський каже, що через це його підзахисний перебував у пригніченому стані.
 
“Він неодноразово звертався з проханням піти воювати, захищати країну. Адже з початку АТО він 1,5 роки пробув у гарячих точках у складі батальйону Січ при тоді ще міліції. Потім відбулася ротація і йому пропонували роботу в охороні громадського порядку – тобто ганяти націоналістів , яким він і був. Він не захотів, звільнився і планував вступити до лав ЗСУ. Він пройшов революцію, гарячі точки, у нього був ПТСР, у нього все чорно-біле”, – зазначив адвокат.
 
Свиридовський наголосив, що Гуменюк у суді ще не давав свідчення і не визнавав вину.
 
У справі є ще один фігурант – Сергій Крайняк. Його звинувачують у співучасті у злочині. За даними слідства, Крайняк нібито створив димар, щоб Гуменюк міг непомітно кинути гранату.
 
Суд відпустив Крайняка під домашній арешт. Нині чоловік воює під Бахмутом.
 
Свиридовський сумнівається, що Гуменюк сам себе підірвав. “Його могли застрелити працівники КОРД під час штурму. Тут важливо буде досліджувати судово-медичну експертизу”, – наголосив адвокат.
 
 
Звідки вибухівка?
 
За вказівкою міністра внутрішніх справ Ігоря Клименка, у Національній гвардії розпочато службове розслідування для всебічного та об’єктивного встановлення всіх обставин події, зокрема щодо правильності дій особового складу варти НДУ, яка здійснювала конвоювання підсудного до суду.
 
Поліція поки що з’ясовує, як вибухівка опинилася в будівлі суду.

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button