Україна

8 Березня: день дискусій в українському суспільствіСюжет


8 Березня: день дискусій в українському суспільстві

Суперечки серед українців про те, чи варто святкувати Міжнародний жіночий день 8 Березня чи ні, не вщухають уже кілька років.

8 березня – Міжнародний день боротьби за права жінок. Сьогодні по всьому світу проходять акції та мітинги із закликом рівних можливостей для самореалізації та кар’єрного зростання жінок, а також на знак боротьби з домашнім насильством і гендерною дискримінацією.

Радянська влада змістила акцент із боротьби жінок за свої права на “свято весни та краси”, тому в Україні цього дня звикли вітати жінок та дівчат, дарувати квіти і цукерки. Цей день був вихідним та святковим.

Минає час, і наше життя змінюється. В Україні через декомунізацію переосмислюється зміст радянських свят та традицій, що не обійшло й 8 Березня. Українцям сьогодні було складно визначити Міжнародний жіночий день: з одного боку це свято, до якого звикли наші громадяни, а з іншого – це день, коли жінки нагадують чоловікам про свої права.

Історія свята

Історія сучасного свята розпочалася у США 8 березня 1857 року, коли у Нью-Йорку робітниці промислового підприємства вийшли на демонстрацію з вимогами зменшення тривалості робочого дня з 16 до 10 години. На цих зборах вперше було поставлене питання про можливість для жінок здобувати освіту та брати участь у виборах. Результатом цього була перша жіноча профспілка, а дівчата отримали доступ до навчання у ВНЗ.

28 лютого 1909 року Міжнародний день боротьби за права жінок вперше відзначили в США як загальнонаціональний день, але пізніше це свято набуло міжнародного статусу і до 1913 року відзначалося в останню неділю лютого. 1914 року святкування перенесли на 8 березня. Цього дня у багатьох країнах дівчата проводили мітинги та нагадували про свої права. Тому 1975 року Організація Об’єднаних Націй оголосила 8 березня – Днем боротьби за жіночі права.

Радянська влада змістила акцент на боротьбі жінок за свої права на “свято весни та краси”, ввівши традицію в цей день дарувати дівчатам, мамам, дочкам і бабусям квіти та подарунки.

“Шукайте свято в душі”

Митрополит Епіфаній сьогодні закликав українців припинити суперечки на тему 8 Березня та закликав шукати свята не у календарях, а у душі.

“Дорогі брати та сестри! Не варто розділятися та сперечатися навколо дати 8 Березня. Особливо зараз, під час жорстокої війни, коли кожна сварка та роз’єднання українців тільки на руку нашому ворогові”, – звернувся він до українців.

Епіфаній додав, що зараз не час для особливих святкувань у світському розумінні. А любов до ближнього можна виявляти без жодного приводу.

“Чи сприятливий зараз час для особливих урочистостей у їхньому світському сенсі? Думаю, що ні. А чи час для прояву поваги та любові до ближнього, зокрема до жіночності? Звичайно, що так – і не тільки сьогодні, а завжди”, – пояснив. Епіфаній.

Він нагадав, що 8 Березня – такий самий день у календарі, як і будь-який інший. І він буде саме таким, яким ми його зробимо.

“8 Березня, по суті, такий самий день, як інші, просто дата в календарі. Але яким буде цей день, чим він буде для вас наповнений, точніше, ніж ви його наповните – залежить від вас. Не шукайте свята у календарі – шукайте його в душі!” – закликав митрополит.

“Кожна на своєму фронті”

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний привітав українок із Міжнародним днем боротьби за права жінок, опублікувавши зворушливий пост у Facebook.

“Українська жінка сьогодні – хто Вона? Захисниця, яка ризикує життям заради Батьківщини. Волонтерка, яка цілодобово надає безцінну допомогу. Лікарка, яка героїчно рятує життя. Учителька, завдяки якій маленькі українці пам’ятатимуть ДНК нашої нації”, – написав головнокомандувач ЗСУ.

Залужний також перерахував інші ролі українських жінок.

“А ще – керівниця компанією, спортсменка, юристка, дизайнерка, журналістка чи успішна представниця будь-якої іншої професії. Мати, яка щосекунди просить у Бога захисту для своєї дитини. Дружина, яка чекає вдома. Або яку чекають вдома. Донька, яка пишається батьками і стала для них надійною опорою”, – наголосив український генерал.

За словами Залужного, українки щодня роблять безцінний внесок для нашої перемоги.

“Щодня ви робите безцінний внесок для нашої перемоги. Кожна на своєму фронті. Вдячний за самовідданість на передовій та надійний тил”, – заявив він.

“Ми рівні, ми вільні”

Президент Володимир Зеленський також привітав із Міжнародним днем боротьби за права жінок. Глава держави розповів, що щороку цього дня він дзвонить мамі, а також подякував дружині та жінкам, з якими він працює.

“Дуже важливо, що ми на рівних як колеги. І сьогодні можна сказати різні слова, звернути увагу на різні аспекти цього дня. Кожен і кожна мають свою думку, як і що робити цього дня 8 березня. У цьому наша сила, в цьому полягає свобода. Ми рівні, вільні, ми у міцній Україні”, – сказав Зеленський у своєму відеозверненні.

Він запропонував чоловікам висловити подяку своїм матерям і дружинам за повагу і силу, а також вшанувати пам’ять жінок, які віддали життя в боротьбі за Україну.

“Мені здається важливим сьогодні саме подякувати всім жінкам, які працюють, навчаються, рятують, лікують, воюють. Воюють за Україну. Згадати, подумати і подякувати всім жінкам, які віддали свої життя за нашу державу. Подякувати матерям, згадати, що доки мама жива, ти можеш відчувати себе дитиною. Подякувати коханим за любов і силу. Разом ми сильні. Разом нас не перемогти. Разом ми вільні. І разом ми точно переможемо. Обов’язково”, – підсумував президент.

 

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button