Україна

74% українців не довіряють партіям

Станом на початок липня 2021 року три чверті українців (74%) не довіряють політичним партіям. Заявили про довіру до партій лише 20% респондентів, повідомляє 1NEWS з посиланням на дані опитування фонду “Демократичні ініціативи” та КМІС.

Основні причини недовіри до політичних партій: невиконання передвиборчих обіцянок (56%), корумпованість партій (41%) та залежність від олігархів (31%).

На думку респондентів, існуючим в Україні політичним партіям найбільше не вистачає уміння та бажання захищати інтереси простих людей (43%) та уміння вирішувати конкретні проблеми, що турбують простих громадян (34%). Також партіям не вистачає незалежності від олігархів (30%) та прозорості і підзвітності перед суспільством (24,5%). Лише 8% респондентів вважають, що партіям не вистачає достатнього фінансування на свою діяльність.

Респонденти зазначають, що основні міркування для підтримки тієї чи іншої партії для голосування на виборах зазвичай полягають у здатності партії захищати інтереси простих людей (39%), доброчесності партії (27%) та наявності у партії професіоналів з управлінським і менеджерським досвідом (22%).

Водночас, порівняно з 2015 роком стало більше людей, які вважають, що в Україні все ж є партія, яка представляє їхні інтереси. Так, частка таких людей зросла з 23% до 36%.

За даними опитування, близько 19% українці загалом готові долучитись до політичних партій.

Опитування проведено Фондом “Демократичні ініціативи” спільно з Київським міжнародним інститутом соціології з 1 до 7 червня 2021 року по всій Україні за виключенням окупованих Росією територій. Опитування здійснювалося серед 2003 респондентів методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера (computer-assisted telephone interviews, CATI). Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і з дизайн-ефектом 1,1) не перевищує 2,4%.

Нагадаємо, за даними опитування фонду “Демократичні ініціативи” та КМІС, суто парламентську форму правління підтримують 6% українців, президентську – 14%. Проте більшість громадян (58%) вважають найбільш прийнятною для України сполучення форм президентської та парламентської республіки: 27% – президентсько-парламентську (уряд призначається президентом за згоди Верховної ради), 32% – парламентсько-президентську (уряд призначається Верховною радою за згодою президента, більшість влади в руках прем’єра).

 

 

 

 

Back to top button