Україна

40% українців мріють назавжди покинути країну

Більше половини громадян України відмовилися б від еміграції, тоді як 40% переїхали б на постійне місце проживання в іншу країну, якби така можливість з’явилася, повідомляє 1NEWS з посиланням на lenta.ua.

Як свідчать результати опитування, проведеного компанією Research & Branding Group, найвищий за шість років рівень готовності українців до еміграції виявився в 2021 році.

«При наявності такої можливості переїхали б в іншу країну на постійне місце проживання 40% українців, тоді як 54% – не готові до такого кроку, а ще 6% – не визначилися», – йдеться в коментарі до опитування.

Соціологи відзначають, що найнижчий рівень готовності українців до еміграції був у 2019 році  – тоді на переїзд за кордон зважилися б 20% українців.

«Відмінності в готовності емігрувати з України найбільшою мірою обумовлені віком респондентів. Так, ті, що готові емігрувати, переважають у вікових групах до 40 років, серед сорокарічних мінімально переважали ті, що не готові покинути Україну, а серед тих, хто старше 50 років, переважають такі, хто не переїхав би за кордон на постійне місце проживання», – йдеться в коментарі.

Готовність покинути Україну трохи вище серед чоловіків і жителів обласних центрів, але помітно нижче серед жителів південного регіону.

Головні причини можливої еміграції українців – пропозиція цікавої і прибуткової роботи (28%), збройний конфлікт / війна (27%), економічні проблеми в країні (22%) і сімейні обставини (21%).

Дещо менше на міграційні настрої впливають відсутність умов для самореалізації (14%) і політична нестабільність в Україні (12%).

Найменш суттєвими причинами виїхати з України є бажання змінити обстановку (6%), відсутність свобод (4%) і погана екологія (3%).

При цьому більше чверті громадян (28%) не назвали жодних причин, які могли б змусити їх емігрувати.

Опитування проводилося в період з 10 по 21 липня 2021 року методом особистого формалізованого інтерв’ю.

Опитано 1813 респондентів у віці від 18 років і старше. Вибірка репрезентує населення України за статтю, віком, типом населеного пункту та регіоном проживання (за винятком непідконтрольних територій Донецької і Луганської областей, Криму і Севастополя).

 

 

 

Back to top button