Україна

40 % хворих на гіпертензію не підозрюють у себе недугу

До 40 % хворих на артеріальну гіпертензію не підозрюють у себе недугу, бо нерідко ця хвороба має безсимптомний перебіг. Про це у Фейсбук повідомляє Центр громадського здоров’я, пише 1NEWS, посилаючись на Укрінформ.

Фахівці пояснили, як можна запобігти її появі.

«Артеріальна гіпертензія, або гіпертонія, — це підвищення артеріального тиску, стан, наслідки якого є найчастішою причиною передчасної смерті. Щоби виявити артеріальну гіпертензію, необхідно знати її ознаки, регулярно вимірювати тиск та спостерігати за власним станом», – кажуть фахівці.

До груп ризику потрапляють насамперед люди з обмеженим фізичним навантаженням, курці та люди із зайвою вагою.

В умовах пандемії COVID-19 варто уважніше поставитися до гіпертонії. Адже це супутнє захворювання може стати причиною важчого перебігу COVID-19.

До того ж, гіпертензія часто зустрічається в людей віком від 50 років. Літні люди важче переносять COVID-19.

Запобігти артеріальній гіпертензії допоможуть здорові харчові звички і спосіб життя загалом:

  • підтримка нормальної маси тіла;
  • відмова від куріння та вживання алкоголю;
  • регулярні фізичні вправи (не менше 30–40 хв 3–4 рази на тиждень);
  • обмеження споживання солі (до 5 г на добу для дорослої людини);
  • уникнення стресів (чудовою профілактикою впливу стресів на організм є легкий біг, плавання, йога, прогулянка на природі);
  • вживання продуктів, багатих на калій (крупи, бобові, фрукти, овочі, зелень).

Замислитись про профілактику гіпертонічної хвороби необхідно в молодому віці, особливо, якщо хто-небудь із близьких родичів хворів на серцево-судинні захворювання.

Підвищений артеріальний тиск без належного лікування може призвести до інфаркту, інсульту, ниркової чи серцевої недостатності, погіршення зору та інших ускладнень. Навіть помірне підвищення АТ пов’язане зі зменшенням очікуваної тривалості життя.

Back to top button