Україна

18% киян мають цукровий діабет або належать до групи ризику: столиця приєдналась до програми боротьби з хворобою

За даними соціологічного дослідження, яке було проведено цього року, у Києві 18% жителів мають цукровий діабет або належать до групи ризику. Додаткові 14% від опитаних – мають близьких у родині з цим діагнозом. Тобто, майже 32% киян стикаються з цією хворобою щодня.  Щоб змінити це та покращити здоров’я містян, Київ долучився до міжнародної програми «Міста долають діабет» (Cities Changing Diabetes), основна мета якої – вчасна діагностика, якісне лікування та профілактика цукрового діабету серед населення.  Про це 1News повідомила прес-служба компанії OneHeаlth.

Посол Королівства Данія в Україні Олє Егберг Міккельсен, Заступниця голови КМДА Ганна Старостенко та генеральний директор компанії «Ново Нордіск Україна» Владислав Мороз урочисто підписали Протокол про наміри щодо співробітництва у сфері  боротьби з цукровим діабетом у  Києві.

Відтак столиця України офіційно стала 41 містом-партнером, яке доєдналося до програми в усьому світі. «Міста долають діабет» – програма державно-приватного партнерства, яка прагне зупинити поширення цукрового діабету.

Цукровий діабет є одним із найпоширеніших неінфекційних захворювань у світі. Кількість хворих зростає тривожними темпами. Станом на 2017 рік у світі було близько 400 млн хворих з діабетом. Якщо нічого не змінювати, то до 2045 поширеність цукрового діабету досягне 700 млн осіб.  Дві третини людей з діабетом живуть в містах.

В Україні близько 3,5 млн українців живуть з діабетом зараз, але лише 1,2 млн знають про свій діагноз та отримують потрібне лікування. У Києві 18% усіх жителів мають цукровий діабет або ж потрапляють у групу ризику, з них 56% – жінки.

В рамках програми «Міста долають діабет» у Києві заплановано кілька ключових напрямків:

  • підвищення обізнаності населення міста Києва про фактори ризику діабету й ожиріння, необхідність вести здоровий спосіб життя: соціальна реклама у транспорті, інформаційні онлайн-ефіри, тематичні майстер-класи;
  • популяризація щорічної регулярної діагностики стану здоров’я та організацію регулярної діагностики (скринінгів) на неінфекційні хвороби: Мобільні станції здоров’я, де безкоштовно тестуватимуть на діабет;
  • побудова спільнот для зміцнення здоров’я громадян. Створення партнерських відносин з пацієнтськими організаціями, спільнотами лікарів та освітян;
  • інтеграція охорони здоров’я в усі політики міста для комплексного вирішення проблем, пов’язані з поширенням діабету та ожиріння в Києві.

«Міста долають діабет» – програма державно-приватного партнерства, яка прагне зупинити поширення цукрового діабету. Запустили ініціативу у 2014 році у Данії Центр діабету Steno в Копенгагені, Університетський коледж Лондона (UCL) та компанія «Ново Нордіск». За 7 років програма охопила  40 міст та понад 200 мільйонів людей у всьому світі.

Back to top button