Україна

1000 гривень за вакцинацію від коронавірусу – як оплатити комуналку і купити ліки за програмою єПідтримка – 1News

Топ-новина

Топ-новина


Фото з відкритих джерел

Програма “єПідтримка” триватиме до 18 грудня 2022 року та реалізовуватиметься в декілька етапів

Державна програма виплат “єПідтримка” постійно розширюється. Днями кошти за вакцинацію від COVID-19 стали доступні для купівлі ліків і оплати комунальних послуг. А найближчим часом в уряді планують почати видавати кошти готівкою. 

Про нові можливості програми “єПідтримка” розповідаємо далі. 

Оплата комуналки

З 14 лютого вакциновані українці віком від 60 років можуть оплачувати комунальні платежі з коштів державної допомоги “єПідтримка”. Зробити це можна у касах будь-якого відділення “ПриватБанку”. А з 16 лютого функція запрацювала у застосунку “Приват24”. З 14 березня така послуга буде доступна і для людей з інвалідністю І і ІІ груп. 

Зазначимо, що при оплаті комуналки система сама перевірятиме вік платника, тому додатково надавати документи не потрібно.

1News за темою: В Україні зросла заборгованість за комунальні послуги, – Держстат

“Щоб оплачувати комунальні послуги за кошти “єПідтримки” онлайн, варто лише оновити “Приват24” до останньої версії. Далі треба створити платіж за комунальні послуги та вибрати картку “єПідтримка” для оплати”, – зазначили у пресслужбі банку.


Фото з відкритих джерел

У “Нафтогазі” розповіли, як сплатити за газ  карткою ”єПідтримка”. Зробити це можна як онлайн, так і офлайн. Оплатити комунальний платіж через інтернет можна в особистому кабінеті на сайті “Нафтогазу” my.gas.ua або у чат-боті GASUA у Viber та Telegram. Оплата можлива через сайти й мобільні додатки банків та за допомогою платіжних систем Portmone, LiqPay, EasyPay, iPay.

Оплатити офлайн можна через платіжні термінали самообслуговування.

Купівля ліків

Також з 14 березня люди з інвалідністю І та ІІ груп зможуть витратити отримані в межах програми “єПідтримка” кошти на ліки. Лікарські засоби можна придбати в аптеках як за рецептом лікаря, так і без нього. 

1News за темою: Ліки проти коронавірусу: До України привезли понад 40 тисяч флаконів препарату “Ремдесивір”

Нагадаємо, що з 24 січня українці віком від 60 років можуть витратити кошти, нараховані за програмою “єПідтримка”, на придбання ліків.


Фото з відкритих джерел

Банки перевірятимуть вік людини у момент проведення платежу. Коли саме оформлена картка, неважливо, головне, щоб на момент купівлі ліків власникові виповнилося 60 років.

Раніше ми писали про те, що тисяча гривень за вакцинацію від коронавірусу доступна  і підліткам. Детальніше про те, як отримати кошти і на що їх можна витратити, читайте у матеріалі. 

1000 гривень готівкою

Крім того, українці зможуть отримати “1000 грн за вакцинацію” готівкою. У Кабінеті міністрів підкреслили, що громадяни, які не мають смартфонів і не користуються додатком “Дія”, зможуть подати звернення вже навесні або влітку.

1News за темою: В Україні дозволили платити пенсії готівкою до 2023 року

Над механізмом вже почали працювати у Міністерстві цифрової трансформації України. Очікується, що альтернативний офлайн-режим видачі коштів буде реалізований з квітня до вересня 2022 року.


Фото з відкритих джерел

Інші зміни у програмі

Держпрограма виплат повністю вакцинованим громадянам “єПідтримка” постійно розширюється. Зокрема, нещодавно було затверджено ще кілька новацій. Частина з них уже доступні, а деякі повинні запрацювати найближчим часом. 

Так, з 14 лютого вакциновані українці в рамках програми “єПідтримка” можуть витратити кошти на періодику або передплатити онлайн будь-які періодичні видання з поточних місяців 2022 року.

1News за темою: В Україні з 14 лютого “ковідну тисячу” можна витратити на періодику: Як це зробити

Крім того, з 14 березня розпочнуться виплати додаткових 500 грн тим, хто одержав бустерну дозу вакцини від коронавірусу COVID-19.

Термін використання коштів також було збільшено. Раніше їх можна було витратити впродовж 4 місяців, однак тепер термін дії збільшено до 9 місяців.

1News за темою: Витратити кошти “єПідтримки” на канцелярію та спорттовари можуть вакциновані українці незалежно від віку

Додамо, що українці також можуть витратити “тисячу від Зеленського” на книги, квитки в театри, кінотеатри або на концерти, квитки на літаки та потяги (тільки в межах країни). А також на абонементи до фітнес-клубів або відвідування спортзалів.


Фото з відкритих джерел

Оформлення карти “єПідтримка”

Отримати кошти за вакцинацію за програмою “єПідтримка” можна за кілька хвилин в режимі онлайн. Для цього потрібно мати у додатку “Дія” сертифікат про повну вакцинацію від коронавірусу. Після цього необхідно відкрити картку “єПідтримки” в одному з банків-партнерів. Зазначимо, що на сьогодні ця опція доступна у  10 банках: “Приватбанк”, “Монобанк”, “Ощадбанк”, “А-банк”, “Альфа-банк”, “УКРГАЗБАНК”, “Райффайзен Банк”, izibank, “Банк Восток”, “Ідея банк”.

1News за темою: “єПідтримка”: Українці витратили на книжки 1 мільярд гривень

Наступний крок – подання заявки в застосунку “Дія”. Для цього виберіть розділ “Послуги”, далі натисніть “єПідтримка”, після чого – “Отримати допомогу”. Залиште заявку на зарахування коштів і очікуйте зарахування грошей від Мінекономіки.


Фото з відкритих джерел

Нагадаємо, програма “єПідтримка” триватиме до 18 грудня 2022 року та реалізовуватиметься в декілька етапів. На першому етапі отримання коштів відбуватиметься через додаток “Дія”. На другому етапі (ІІ-ІІІ квартал 2022 року) буде запропоновано альтернативний офлайн-механізм.

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках PNK.TV

*Якщо Ви знайшли помилку в тексті 1News, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.


ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS
Джерело

Back to top button