Україна

10 років України із США. Нова угода про безпекуСюжет


10 років України із США. Нова угода про безпеку

Угода, підписана на полях саміту Групи семи в Італії, підтверджує підтримку Сполученими Штатами Києва у захисті суверенітету та територіальної цілісності.

 
Президент США Джо Байден та президент України Володимир Зеленський підписали в Італії 10-річну угоду про безпеку. Передбачається, що вона зобов’яже Вашингтон надати Києву широкий спектр військової допомоги. У разі збройного нападу на Україну чи загрози такого нападу американські та українські чиновники, згідно з угодою, зустрінуться протягом 24 годин, щоб проконсультуватися та визначити, які додаткові оборонні потреби потрібні Україні.
 
Подробиці договору
 
Угода, підписана на полях саміту G7 в Італії, має стати кроком на шляху до “майбутнього членства України в НАТО” та підтверджує підтримку Сполученими Штатами Києва у захисті суверенітету та територіальної цілісності.
 
“Для забезпечення безпеки України обидві сторони визнають, що Україна потребує значної військової сили, потужного потенціалу та постійних інвестицій у свою оборонно-промислову базу, які б відповідали стандартам Північноатлантичного Альянсу”, – йдеться у тексті договору.
 
Там також закріплено намір США надавати довгострокову матеріальну, навчальну та консультативну, технічну, розвідувальну, безпеку, оборонно-промислову, інституційну та іншу підтримку для “розвитку українських сил безпеки та оборони, здатних захистити суверенну, незалежну, демократичну Україну та стримати майбутню агресію”.
 
Сполучені Штати стали 16 країною, з якою Україна підписала двосторонню угоду з безпеки.
 
Без нових зобов’язань
 
При цьому потенційно будь-який наступний президент Сполучених Штатів може вийти з угоди щодо безпеки з Україною, оскільки вона не передбачає ратифікації Конгресом.
 
Угода також не містить жодних нових зобов’язань щодо перспектив вступу України до НАТО.
 
Угода не зобов’язує Вашингтон надавати війська для захисту України у разі нападу на неї, на відміну від обіцянок НАТО про взаємну оборону “один за всіх”, сказав The Washington Post представник адміністрації на умовах анонімності.
 
Крім того, за його словами, підтримка, яку Вашингтон надасть Україні, також не визначена у доларах.
 
“Йдеться про те, щоб перенести цикл планування з ведення тільки поточної війни на мислення у набагато ширшій перспективі про стримування та оборону”, – сказав Ерік Чіарамелла, колишній чиновник Білого дому.
 
“Це не кінець історії… Будуть знайдені способи зробити ці домовленості сильнішими з часом, у тому числі через координацію з союзниками”, – сказав він.
 
 
Озброєння для ЗСУ
 
Угода з безпеки, підписана між Україною та США у четвер, 13 червня, “має гарні положення щодо озброєння ЗСУ”, зокрема щодо постачання бойових ескадрилій, заявив президент Зеленський.
 
“Угода має гарні положення щодо нашої оборони. Дуже конкретно за системами Patriot, дуже конкретно щодо постачання бойових ескадрилій Україні. І я не помилився, у множині, ескадрилій, які включають, але не обмежуються F-16. Ми працювали довгий час для цього”, – заявив Зеленський.
 
 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button