Україна

1,5 млн українців працюють у Польщі

У Польщі на сьогодні працюють близько 1,5 млн українців. Про це повідомив посол України у Варшаві Андрій Дещиця під час Всеукраїнського форуму “Україна 30. Трудові ресурси”, передає 1NEWS з посиланням на УНН.

“Яка ситуація зараз є в Польщі. Ми маємо зріст кількості трудових мігрантів. Якщо говорити в порівнянні з 2014 роком, то це приблизно в 2-3 рази. Зараз мова йде про приблизно 1,5 млн українців, які працюють в Польщі”, – повідомив посол.

“При чому десь приблизно 600 тисяч українців, які сплачують офіційно податки в Фонд соціального страхування. Решта працює на трудових угодах легально, але не сплачують ці податки”, – додав Дещиця.

На думку посла, українці наразі думають не лише про заробіток, але і, зокрема, про можливості отримання пенсії, у випадку, якби вони повернулися в Україну.

Тож, наразі українська сторона працює з Польщею над тим, щоб укласти нову угоду про страхування і соціальне забезпечення українських мігрантів.

Також, зі слів Дещиці, зросла кількість українців-бізнесменів в сусідній країні. Так, в 2014 році в Польщі було приблизно 680 фірм, де власниками були українці. А вже у 2021 фірм, де співвласниками або власниками є українці, налічується близько 16 тис.

Також у вищих навчальних закладах Польщі навчаються близько 50 тис. студентів з України.

 

 

 

 

Back to top button