Україна

“Звільняємо усіх”. Хто замінить воєнкомів


 Звільняємо усіх . Хто замінить воєнкомів

Президент Володимир Зеленський анонсував звільнення усіх обласних воєнкомів. Нових керівників буде назначати Залужний.

Рада національної безпеки і оборони України 11 серпня провела спеціальне засідання, на якому розглянула результати перевірок територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК). Правоохоронці виявили такий масштаб корупції, який становить загрозу національній безпеці країни. Тому на засіданні РНБО вирішили звільнити всіх обласних воєнкомів, повідомив президент Володимир Зеленський.

Від готівки до крипти

Так, глава держави розповів, що про результати перевірок у військкоматах йому доповіли представники ДБР, СБУ, МВС, генпрокурор, НАЗК і НАБУ.

Наразі відкрито вже 112 кримінальних проваджень щодо чиновників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, а також оголошено 33 підозри. Мова йде про підозри очільникам обласних, районних і міських ТЦК, працівникам ВЛК та іншим посадовцям.

“Зловживання – в різних областях: Донецька, Полтавська, Вінницька, Одеська, Київська, Львівська. Хтось брав готівкою, хтось криптовалютою – хіба що в цьому різниця, цинізм усюди однаковий”, – розповів президент.

Зеленський уточнив, що йдеться про незаконне збагачення, легалізацію незаконно отриманих коштів, неправомірну вигоду, незаконне переправлення військовозобов’язаних через кордон.

Звільнення воєнкомів

“Звільняємо всіх обласних “воєнкомів”. Керувати цією системою мають люди, які точно знають, що таке війна й чому цинізм та хабарництво в час війни – це державна зрада”, – заявив Зеленський.

Натомість, за його словами, систему комплектування можна довірити тим, хто пройшов фронт і не може бути в окопах, бо втратили здоров’я чи кінцівки.

Президент додав, що реалізувати таке рішення повинен головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. Перед призначеннями нових керівників ТЦК буде перевірка Служби безпеки України.
Офісу генпрокурора спільно з НАЗК і ДБР рекомендовано вжити додаткових заходів із протидії вчиненню корупційних правопорушень посадовцями ТЦК.

“Кожен воєнком, щодо якого є кримінальне провадження, нестиме відповідальність – цілком справедливу, повну. Звільнені воєнкоми та інші посадовці, які мають погони і щодо яких не виявлено даних про злочини чи порушення, якщо вони хочуть зберегти свої погони й довести свою гідність, – на фронт“, – заявив Зеленський.

Питання ВЛК

Також президент анонсував через два тижні спеціальне засідання РНБО, на якому розглянуть непрозору діяльність ВЛК.

“Так, як там ставляться до воїнів, так, як ставляться до своїх завдань… Просто аморально. За два тижні відбудеться засідання РНБО щодо цього питання. Зараз перевірка, підготовка пропозицій. Рішення теж будуть”, – сказав Зеленський.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button