Україна

За час війни кожен четвертий змінював місце проживання – опитування


За час війни кожен четвертий змінював місце проживання – опитування

До деокупованих населених пунктів повернулася вже половина тих, хто виїжджав звідти. Не планують повертатися шість відсотків.

 
Близько чверті опитаних українців зазначили, що були змушені змінити своє місце проживання в Україні через повномасштабне вторгнення Росії. Про це свідчать результати опитування, проведеного соціологічною групою Рейтинг.
 
Опитування проведено у рамках проекту громадської організації Центр сприяння волонтерському руху Волонтер.Орг: Оцінка збитків, завданих військовими злочинами РФ в Україні.
 
Згідно з результатами, близько чверті опитаних наголосили, що були змушені змінити своє місце проживання в Україні за час повномасштабного вторгнення Росії. Найбільше таких людей серед тих, хто проживав у зоні бойових дій – 64%, а також у Києві – 42%. Третина тих, хто залишав свій дім, вже повернулися. Також 9% переселенців планують повернутися найближчим часом, 15% ще зачекають.
 
Водночас ще третина має намір повернутися, але тільки коли закінчиться війна. Не планують повертатися лише 6%. До деокупованих населених пунктів повернулася вже половина тих, хто виїжджав звідти під час війни.
 
Також 32% опитаних заявили, що зазнали матеріальних втрат внаслідок війни. Більше половини з них – мешканці територій, де були чи ще тривають бойові дії. Серед втрат найчастіше називали гроші – 36%, житло – 23%, побутову техніку – 14%. Ще 7% говорили, що втратили свійських тварин, 6% – автомобіль, 5% – виробництво, 4% – комерційну нерухомість.
 
Кожен десятий опитаний зазначив, що його житло або зруйновано (2%), або пошкоджено (8%). Ще 5% не знають у якому стані їхнє житло зараз.
 
Більшість тих, хто втратив житло (58%), планують відновлювати його за свої гроші, 27% розраховують відновити будинок за державні кошти, 12% – за кошти міжнародних організацій, 9% – за кошти волонтерів, по 7% – за кошти родичів або благодійних фондів.
 
Раніше повідомлялося, що демографи очікують на подальший відтік населення. Затяжна війна може спричинити те, що з України виїде кілька мільйонів громадян.
 
Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button