Цікаве

З’явився тест, що показує ризик смерті протягом найближчих 10 років

З явився тест, що показує ризик смерті протягом найближчих 10 років

Фото: pixabay.com
З’явився тест, який показує ризик смерті протягом найближчих 10 років

Дослідники з’ясували, що здатність людини стояти на одній нозі швидко зменшується після 50-річного віку.

 
Вчені розробили тест, в якому рівновагу можна використовувати для перевірки здоров’я людей похилого віку та тривалості життя. Про це пише Express.
 
Експеримент проводився протягом 12 років, з 2008 до 2020 року. Дослідники оцінювали групу з більш ніж 1700 осіб, віком від 51 до 75 років, на здатність балансувати на одній нозі протягом 10 секунд і більше без підтримки. Учасникам дали три спроби на кожну ногу.
 
“Близько 1/5 учасників не могли балансувати протягом 10 секунд, при цьому 123 з них померли від різних причин. Більше половини (близько 54%) учасників віком 71-75 років не пройшли тест, а ймовірність провалу тесту у людей цієї вікової групи була в 11 разів вищою, ніж у людей, молодших на 20 років. Коли вчені проаналізували їх дані, вони з’ясували, що нездатність стояти без опори на одній нозі пов’язана зі збільшенням ризику смерті на 84%. До цих ризиків віднесли вік, стать та патологічні стани”, – сказано у повідомленні.
 
Так, вчені з’ясували, що здатність людини стояти на одній нозі швидко зменшується після 50-річного віку. Це збільшує ризик падіння та інших несприятливих наслідків для здоров’я.
 
“Уся справа в тому, що стояння на одній нозі вимагає хорошого балансу, пов’язаного з функцією мозку, доброю м’язовою силою та хорошим кровотоком. Поточні результати показують, що 10-секундне стояння на одній нозі є потенційним практичним інструментом, який можна використовувати у повсякденній клінічній на практиці для виявлення людей середнього та старшого віку з високим ризиком смерті”, – додали експерти.
 
Нагадаємо, фахівці з Університету Турку, Фінлядні, заявляють, що передбачити ризик смерті людини можна більше ніж за десять років щодо аналізу складу мікрофлори кишечника.
 
Скільки можна жити? Дослідження вчених
 
 
 
Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button