Цікаве

Знайдено спосіб перемогти рак

Вчені відкрили новий клас молекул, здатних прискорити розробку універсальної вакцини від раку. Відповідне дослідження опубліковане в журналі Nature Biotechnology, інформує 1NEWS.

Команда під керівництвом онколога Елізера Ван Аллена з Інституту раку “Дана-Фарбер” продемонструвала присутність абсолютно нового класу неоантигена.

Ці потенційні імунні важелі, названі “retained intron neoantigens” (утримувані інтрони неоантигени), походять із коротких сегментів некодуючих ДНК в генах – інтрони, – які сплайсіруются, коли гени транслюються в білки. Однак, в разі раку інтрони часто транслюються в кінцевий білковий продукт гена.

Команда розробила і застосувала алгоритм, здатний визначити ці інтрони серед 48 хворих на меланому, яких лікували методом протиракової імунотерапії, відомої, як терапія інгібіторами контрольних точок. За допомогою включення цих интронов в аналіз, команда подвоїла кількість неоантигенна, які вони могли визначити. Вони виявили, що ці нові пептиди зв’язуються з молекулою, відомої, як MHC класу I – перший крок до розпізнавання імунною системою.

Команда також вивчила, наскільки терапія інгібіторами контрольних точок була успішною в лікуванні пухлин з підвищеним числом утримуваних інтронних неоантигенна. Вони виявили, що більша кількість цих неоантигенна ніяк не впливало на кращий результат лікування, що йшло врозріз з роботою Ван Аллена, в якій було виявлено позитивне співвідношення між загальним числом неоантигенна придбаних мутацій і кращої реакцією на імунотерапію.

Фахівці також виявили, що пухлини, що не реагували на терапію інгібіторами контрольних точок також, як і пухлини з підвищеними рівнями утримуваних інтронних неоантигенна показали підвищує регуляцію генів, що регулюють клітинний цикл.

Препарати, націлені на ці самі гени, можуть підвищувати ефективність терапії інгібіторами контрольних точок, що може вказувати на зв’язок між присутністю утримуваних інтронних неоантигенна і потенційно ефективними комбінованими терапіями.

Дослідники відзначають, що цей зв’язок вимагає подальшого вивчення. У той же час, вони також планують зосередитися на визначенні додаткових нових класів неоантигенна для розробки антиракових вакцин.

Варто відзначити, вакцини від раку призначені для підвищення обізнаності імунної системи про унікальні властивості пухлини, що в свою чергу покращить її здатність в розпізнанні, атаці і знищенні раку.

На сьогоднішній день, ефективні протиракові вакцини зосереджені на “неоантиген” – пухлиноспеціфічні пептиди, що з’являються в результаті придбаних мутацій. Однак, далеко не кожна пухлина виробляє чіткі антигени, які здатна розпізнати імунна система. В результаті, сучасні антиракові вакцини спрацьовують не завжди.

 

 

 

Back to top button