Цікаве

Знайдено унікально велику тектонічну плиту – вчені

Знайдено унікально велику тектонічну плиту - вчені

Фото: pixabay.com
Знайдено унікально велику тектонічну плиту

Плита повністю зникла з лиця Землі близько 20 мільйонів років тому, тобто вона проіснувала щонайменше 140 мільйонів років, а може бути й більше.

Кандидат наук у галузі тектоніки плит в Утрехтському університеті в Нідерландах Сюзанна Ван де Лагемаат з колегами виявили стародавню мега-плиту, що існувала на Землі близько 160 мільйонів років тому. Вона займала площу в 38,8 мільйона квадратних кілометрів, що становить приблизно чверть сучасного Тихого океану. Про це пише Daily Mail.

Відкриття зроблене під час вивчення найскладнішого регіону тектонічних плит Землі – території навколо Філіппін. Даний регіон майже повністю складається з океанічної кори.

“З часом плита повільно занурювалася і терлася впродовж мільйонів років, дедалі більше затягуючись гравітацією під сусідню плиту. Ця тектонічна мегаплита отримала назву Понт. Вона існувала ще 20 мільйонів років тому, проте її розміри до цього часу сильно зменшилися. Існує багато плит, які колись перебували на поверхні нашої планети, проте зникли з часом”, – зазначили вчені.

За їхніми словами, Понт існував ще 160 мільйонів років тому, однак насправді ця тектонічна плита може бути й старшою.

Також визначено, що плита повністю зникла з лиця Землі близько 20 мільйонів років тому, тобто вона проіснувала щонайменше 140 мільйонів років, а може бути й більше.

Фото: Gondwana Research
Понт виділено рожевим кольором у різний час: 50 мільйонів років тому, 100 мільйонів років тому і 150 мільйонів років тому

Нагадаємо, раніше дослідники заявили, що тектонічні плити Африки та Аравії зіштовхуються у пустелі та поступово розходяться вже близько 30 мільйонів років. За їхніми словами, такий самий рух розколов і Червоне море.

Розгадано таємницю руху тектонічних плит Землі
 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button