Цікаве

Знайдено спосіб для очищення води та ґрунту

Знайдено спосіб для очищення води та ґрунту

Фото: pixabay.com

Коктейль із розчинника, гідроксиду натрію (звичайний компонент мила) і води, підігрітий до температури кипіння, здатний розкласти сполуки PFAS.

 
Вчені виявили простий і найдешевший спосіб позбутися хімікатів у воді та ґрунті. з “вічними хімічними речовинами”. Представники Агентства з охорони навколишнього середовища США досліджували токсичність сполук PFAS та з’ясували, що при взаємодії зі звичайним розчинникам сполуки хімікатів почали розкладатися, пише Science.
 
У рамках досліджень хіміки із Північно-Західного університету вивчили різні сполуки розчинника з іншими речовинами. Так було виявлено, що коктейль з розчинника, гідроксиду натрію (звичайний компонент мила) і води, підігрітий до температури кипіння, здатний розкласти сполуки PFAS.
 
Однак цей метод підходить лише для PFAS, що містять карбонову кислоту, а це лише 40% сполук PFAS. Проте вчені налаштовані оптимістично.
 
Нагадаємо, раніше лабораторія професора університету Нагоя (Японія), нобелівського лауреата з фізики 2014 Хіросі Амано розробила технологію очищення води ультрафіолетом з використанням світлодіодів.
 
Хімікати в каналізації роблять із риб-самців самок – вчені
 
 
 
Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button