Цікаве

Знайдено новий метод лікування захворювань серця

Американська група дослідників розкрила раніше невідомий механізм, що відкриває нові підходи до лікування хвороб серця, пише 1NEWS з посиланням на lenta.ua.

 

Дослідники з Медичного коледжу Джорджії (США) припускають, що фермент під назвою ATP7A може бути використаний в якості потенційної нової терапевтичної мішені при лікуванні серцево-судинних захворювань, таких як серцевий напад, захворювання периферичних артерій і інсульт. Крім того, фермент може протидіяти незбалансованому метаболізму міді при діабеті.

Як пояснює робоча група, ATP7A – це фермент-переносник, який робить мідь, що потрапила в організм з їжею, придатною для різних життєво важливих функцій організму. Вчені виявили ще одну раніше невідому функцію ферменту: утворення нових кровоносних судин.

«Наша робота говорить про нещодавно відкриті функції ATP7A», – підтверджує судинний біолог д-р. Масуко Ушіо-Фука. Фермент зв’язується безпосередньо з рецептом VEGFR2, який дозволяє створювати нові з існуючих кровоносних судин. Цей процес називається «ангіогенезом».

Наші кровоносні судини вистелені клітинами, званими ендотеліальними клітинами. Рецептор VEGF регулює рух, зростання і розмноження цих клітин. На думку дослідницької групи, це основа для створення нових кровоносних судин в організмі. «Рецептори VEGF на ендотеліальних клітинах є відправною точкою для ангіогенезу», – пояснює Ушіо-Фука.

У наступному дослідженні команда хоче визначити активні інгредієнти, які підвищують рівень ATP7A, щоб стабілізувати рецептор VEGF. Робоча група розглядає це як абсолютно новий підхід до лікування серцево-судинних захворювань і зниження ризику супутніх захворювань, пов’язаних з діабетом.

 

 

 

Back to top button