Цікаве

Знайдено невідомий реєстр гетьманів Війська Запорізького

Історик Тарас Чухліб віднайшов перший реєстр гетьманів Війська Запорізького у Варшавському Архіві Головному Актів Давніх. Документ датується 1680-ми, інформує 1NEWS з посиланням на Козацький Край.

У ньому старший син провідника національно-визвольної війни Тиміш Хмельницький записаний як гетьман. У списку він йде за Іваном Виговським (1658 – 1659). Тиміш загинув під Сучавою – тепер у Румунії, від смертельного поранення 1653-го. Він ніколи не згадувався з цією титулатурою.

У реєстрі зазначено гетьманів України: Богдана Хмельницького, Івана Виговського, Тимоша Хмельницького, Юрія Хмельницького, Степана Опару, Павла Тетерю та Петра Дорошенка. Цікаво, що Тиміш, який загинув 1653-го значиться у списку за Іваном Виговський, що правив з 1658-го.

Знаково, що знахідку зроблено напередодні пам’ятних дат, пов’язаних із Тимішем Хмельницьким, який народився 16 вересня 1632-го в Суботові на Чигиринщині, а помер 15 вересня 1653-го від смертельної рани. Козаки привезли тіло Тиміша до рідного Суботова наприкінці жовтня того ж року – у Суботові він і похований.

Вчений продовжує роботу в архіві. Шукає відповідь на питання, чи були козаки лицарями. Знайшов документ із автографами гетьманів Григорія Лободи, Григорія Крутневича та Самійла Кішки. Вони підписувались як: “Старший над Військом Запорозьким із усім лицарством запорозьким”.

Після смерті Тимоша Хмельницького за кілька днів до його похорону Розанда народила двох хлопчиків-близнят. Потім Розанда з дітьми проживала деякий час у Суботові, а згодом переїхала до маєтку Зіньківський Ключ, який їй подарував Богдан Хмельницький.

Тимофій був старшим сином Богдана Хмельницького і саме його гетьман вважав своїм спадкоємцем.

 

 

 

 

 

Back to top button