Цікаве

Законопроект про захист прав постраждалих громадян від забудовників

Новий законопроект щодо захисту прав постраждалих кредиторів під час будівництва житлової нерухомості, що розробляється, зможе вирішити проблему довгобудів в Україні та захистити права осіб, що постраждали від протиправних дій забудовників. Про це розповідає 1News з посиланням на прес-службу Мінрегіону України.

На цьому наголосив Парцхаладзе на круглому столі у понеділок, 11 грудня.

«Сьогодні немає законодавчих механізмів для захисту прав постраждалих громадян, чиї кошти залучалися у будівництво. Тому ми розробляємо дієвий законопроект, що, в першу чергу, повинен захистити права і законні інтереси громадян. А також сприяти завершенню будівництва. Таким чином, ми хотіли би вирішити тривалу проблему довгобудів та унеможливити виникнення подібних ситуацій у майбутньому», – сказав заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе під час презентації концепції законопроекту.

Загалом законопроект спрямовуватиметься на:

– посилення захисту прав громадян, чиї кошти було вкладено у будівництво житлових об’єктів;
– стимулювання замовників до своєчасного завершення будівництва незавершених об’єктів;
– пошук рішень щодо добудови проблемних об’єктів;
– пошук джерел залучення фінансування для завершення будівництва незавершених об’єктів;
– унеможливлення виникнення подібних ситуацій у майбутньому.

Найближчим часом перша редакція нового законопроекту буде опублікована для ознайомлення та обговорення з громадськістю.

Нагадаємо, за даними Держстату, на початок 2015 року в Україні налічувалось 14 915 об’єктів незавершеного будівництва, у тому числі 3823 житлові будівлі. Найбільше таких об’єктів у Донецькій області (429), Харківській (369), місті Києві (357), Хмельницькій (314), Запорізькій (243) та Житомирській області (232).

Будівництво 2135 житлових будинків припинено або законсервовано. Частина таких об’єктів – це багатоквартирні житлові об’єкти, що споруджувались із залученням коштів інвесторів-громадян.

За даними обласних (міських) державних адміністрацій, станом на 1 жовтня 2017 року до переліку проблемних включено 119 об’єктів житлового будівництва.

Back to top button