Заговини на Різдвяний піст 2020: як святкують та що не можна їсти
У четвер, 26 листопада, православні християни відзначають Заговини на Різдвяний піст, який припадає на період з 28 листопада по 6 січня.
1News розповідає, в чому суть цього дня та яких традицій дотримуються віряни.
Що таке Заговини на Різдвяний піст
Заговини – це останній день перед початком багатоденного посту. Цього дня ще дозволяється їсти їжу тваринного походження: м’ясо, яйця, молоко і страви з них.

Коли Заговини на Різдвяний піст 2020 року
Зазвичай Заговини на Різдвяний піст припадають на 27 листопада – день пам’яті святого апостола Пилипа. Однак 2020 року Пилипів день випадає на п’ятницю (одноденний піст), тому Заговини переміщаються на 26 листопада.
Що можна їсти на Заговини
У день Заговин на Різдвяний піст обмежень у їжі немає. Дозволяються до вживання страви з молока, яєць, вершкового масла, м’яса або риби.

Традиції на Заговини
- За давніх часів на Заговини не працювали, влаштовували різні розваги і намагалися наїстися досхочу перед тривалим постом.
- Цього дня зазвичай гуляли останні весілля, оскільки в Різдвяний піст їх не грають.
- Залишки скоромної їжі після вечері незаміжні дівчата ховали під подушку, щоб побачити уві сні судженого.
- Також їжу виносили на подвір’я для духів, які, за повір’ям, охороняють домашніх тварин.
Джерело: Обозреватель