Цікаве

За 20 років можуть зникнути усі льодовики Африки

На думку експертів ООН, першою від льоду звільниться гора Кенія, передає 1news з посиланням на Ukr.Media.

На сьогодні тільки три гори в Африці покриті льодовиками — Рувензорі (Уганда), Кіліманджаро (Танзанія) і Кенія (Кенія). Практичного значення для місцевих жителів вони не мають, оскільки занадто малі, щоб служити великими резервуарами води. Зате вони мають важливе наукове і туристичне значення.

В Африці потепління йде прискореними темпами, заявили експерти Всесвітньої Метеорологічної Організації ООН. Темпи зростання рівня Індійського і Атлантичного океанів біля африканського узбережжя перевищують середньосвітові показники.

За словами представників ООН, вже до 2040 року континент може повністю позбутися всіх своїх льодовиків. Першій повній дегляціації піддасться Кенія — лід розтане на гірському масиві приблизно в 2030 році.

Кліматичні зміни сильно позначаються на здоров’ї африканських екосистем. У 2020 році, наприклад, в ряді областей спостерігалися більш рясні, ніж зазвичай, опади. Це призвело до того, що Судан, Ефіопія, Чад та інші країни пережили найсильніші повені. Понад 1,2 мільйона людей покинули свої будинки внаслідок стихійних лих.

На Мадагаскарі ж кліматична криза викликала посуху такої сили, що острів опинився на межі гуманітарної кризи. Пандемія тільки посилила проблему продовольчої безпеки.

Глава ВМО Петтері Таалас заявив, що необхідно інвестувати в технологічний розвиток, підвищення можливостей африканських країн у сфері раннього попередження стихійних лих, спостереження за погодою, кліматом і водним середовищем. Лише тоді можна буде уникнути більш серйозних наслідків.

 

 

 

 

 

Back to top button