Цікаве

З’ясувалося, як стародавні люди готували їжу

Група вчених готувала одні й ті ж страви в однакових керамічних горщиках, щоб подивитися, як залишки їжі на них розкривають кулінарні традиції древніх цивілізацій. Експеримент допоміг з’ясувати, які продукти використовували люди, як вони готували і як довго служив посуд, передає 1NEWS з посиланням на lenta.ua.

Міжнародна група археологів взяла неглазурований керамічний посуд, схожий на той, що використовували в давнину, і готувала в ній їжу раз на тиждень протягом року. Вчені намагалися готувати щось їстівне, але час від часу спалювали їжу, щоб залишити на стінках горщиків обвуглені частинки – такі, як правило, знаходять на розкопаних артефактах. «Це допомогло нам оцінити термін служби кераміки, використовуваної для приготування їжі, і розповіло, як вона використовувалася: чи була у неї будь-яка спеціалізація або в горщиках могли готувати будь-яку їжу», – пояснила Доктор Хелен Уелтон, провідний автор дослідження.

Під час експерименту вчені повинні були використовувати тільки воду, один з декількох видів кукурудзи чи пшениці і в деяких випадках оленину. У проміжках між щотижневим приготуванням горщики чистили невеликою кількістю води або паличкою. Протягом 50 тижнів кожний з учасників готував по одному унікальному рецепту, а протягом останніх двох – по іншому. Це було потрібно, щоб з’ясувати, чи бачимо ми на стінках посуду залишки тільки останнього приготованого блюда або можемо отримати інформацію про ранні. Результати дослідження опубліковані в журналі Scientific Reports.

В кінці року археологи провели аналіз стабільних ізотопів обвуглілої їжі, шару патини і ліпідного шару, які допомогли з’ясувати, які сліди залишають продукти після термообробки. Дослідження показало, що частинки їжі належать тільки останній страві, приготовленій в посудині, шар патини включав в себе суміш попередніх прийомів їжі і зміщувався в бік останнього. Ліпідний залишок накопичувався і повільно змінювався, також він не включав в себе частинки останньої трапези.

Отримані результати розкривають історію використання посуду і в майбутньому дозволять археологам зрозуміти, чим харчувалися древні люди, як вони готували і як довго служив посуд. За словами вчених, цей експеримент допоміг розібратися, що представляють собою частинки їжі, які вони знаходять на древньої посуді.

 

 

 

 

Back to top button