Цікаве

З чого почати роботу в публічних закупівлях*

Щомісяця державні установи здійснюють закупівлі в системі Prozorro на понад 100 млрд гривень. Усі ці кошти отримують постачальники: підприємці та компанії, які продають товари, послуги чи виконання робіт. Про те, як зареєструватись в Prozorro та стати одним з успішних постачальників публічних закупівель, дізнавайтеся зі статті.

1.  Виберіть майданчик для роботи

Перше, що вам потрібно зробити, аби розпочати участь в тендерах – це вибрати електронний майданчик та зареєструватися на ньому. На що звернути увагу при виборі майданчика:

  • чи акредитований майданчик для участі в публічних тендерах (перелік таких майданчиків доступний на сторінці сайту Prozorro);
  • наскільки зручно та зрозуміло виглядає функціонал;
  • чи пропонує майданчик додаткові послуги (наприклад, швидке отримання довідки МВС, яка знадобиться вам у разі перемоги в тендері, консультації юристів та менеджерів, можливість підписання документів за допомогою КЕП тощо);
  • чи є на майданчику освітні матеріали, які допоможуть вам брати участь у тендерах (інструкції та вебінари).

2.  Знайдіть потрібний тендер

Після реєстрації на майданчику ви можете переходити до пошуку потрібного тендеру. Для цього зайдіть у розділ публічних закупівель Prozorro на цьому майданчику. Використайте доступні фільтри на сторінці пошуку, щоб звузити коло результатів:

  • за ключовими словами (наприклад, папір, бетон тощо);
  • за ЄДРПОУ чи назвою замовника;
  • за номером закупівлі, якщо ви його знаєте;
  • за кодом CPV.

Ви також можете використовувати інші доступні фільтри: дату, вартість тендеру тощо.

3.  Ознайомтеся з умовами тендеру

До кожного тендеру додається тендерна документація – перелік вимог державного замовника до учасника тендеру та до предмета закупівлі (якість та вид товару, час надання послуги чи виконання робіт тощо). Якщо ви та ваш товар відповідаєте зазначеним вимогам – можете подавати заявку на участь.

4.  Подайте заявку на участь в тендері

Для того, щоб стати учасником тендеру, на сторінці подачі пропозиції завантажте всі документи та довідки, що вимагає замовник в тендерній документації. Також запропонуйте ціну, за яку готові продати товар чи надати послугу (вона має бути менша або рівна вказаній в оголошенні тендеру).

5.  Дочекайтеся старту торгів та візьміть у них участь

В умовах тендеру вказано, коли відбудеться аукціон. В зазначений день та час вам потрібно приєднатися до онлайн-торгів, протягом яких ви будете залишати без змін чи знижувати свою стартову ставку. Переможцем стає той учасник, який на кінець третього раунду аукціону запропонує найнижчу ціну. Саме з ним замовник підписує договір про закупівлю.

 

Більше інформації про правила участі в тендерах дізнавайтеся з інструкцій майданчика SmartTender.biz: https://smarttender.biz/akademiya/instruktsiyi-dlya-postachalnikiv-prozorro/view/reyestratsiya-u-prozorro/

Back to top button