Цікаве

Єгипет або Чорногорія: куди краще поїхати та скільки це коштує

Поплавати у водах Червоного моря і помилуватися коралами й різноманітними рибками в Єгипті встигли багато українців. Однак до Чорногорії мало хто літав, оскільки курорти Боко-Которської і Барської рив’єри були не настільки популярні, як Шарм-ель-Шейх і Хургада.

Зараз, коли Чорногорія запрошує невакцинованих туристів без ПЛР-тестів, ця країна почала конкурувати зі спекотним Єгиптом з його обов’язковим тестуванням на коронавірус перед прибуттям. 1News розповідає, які є плюси і мінуси в кожній із цих країн, і куди краще поїхати.

Єгипет

  • Умови в’їзду

Якщо ви збираєтеся відвідати Єгипет влітку, врахуйте, що на більшості курортів країни стоїть сильна спека, вдень – 40 градусів і вище. Так, для в’їзду в країну знадобиться довідка про негативний результат ПЛР-тесту англійською, з мокрою печаткою і підписом лікаря і з QR-кодом або зі штрих-кодом.

Якщо ви збираєтеся відвідати Єгипет влітку, врахуйте, що на більшості курортів країни стоїть сильна спека

 

Якщо турист не встиг здати тест на території України, він може здати тест після прильоту в аеропорт, вартість тесту 855 грн.

Також єгипетська влада знову почала стягувати в’їзний візовий збір. Тепер кожному туристу доведеться заплатити $25 – онлайн або після прильоту в аеропорт.

  • Житло

На морських курортах Єгипту не стоїть вибір: знімати квартиру або зупинитися в готелі, оскільки для туристів є тільки готелі. Так, можна вибрати номери на свій смак: двозіркові, тризіркові тощо. Готелі та мотелі з трьома зірками зазвичай розташовуються на другій-третій лінії від берега.

Найбюджетніший тур до Єгипту з перельотом і проживанням у недорогому готелі обійдеться в 12 244 грн, а вже в п’ятизірковому готелі із системою “все включено” – від 800 до 1000 доларів за двох.

  • Харчування

Одна з безперечних переваг відпочинку в Єгипті є те, що більшість готелів тут працює за системою “Все включено”. Це означає, що у вашу путівку входить триразове харчування і необмежені алкогольні й безалкогольні напої протягом усього дня.

Відзначимо, що в найдешевших готелях якість харчування та алкогольних напоїв залишає бажати кращого.

  • Пляжі

Найпопулярніші курорти Єгипту: Хургада і Шарм-ель-Шейх відрізняються один від одного пляжами і заходом у море. Якщо в першому вони піщані біля берега, то в другому – вони з кораловим рифом, тому в більшості готелів є понтони і вхід у море іноді можливий тільки з них. Платити за парасольки і шезлонги не потрібно, вони входять у вартість путівки.

Найпопулярніші курорти Єгипту: Хургада і Шарм-ель-Шейх відрізняються один від одного пляжами і заходом у море
  • Оренда авто

Єгиптяни хаотично поводяться на дорозі, не дотримуються правил дорожнього руху, і в будь-якій ситуації зможуть зробити винуватим саме вас. Тому краще скористатися послугами таксі або громадським транспортом.

Єгиптяни хаотично поводяться на дорозі і не дотримуються правил дорожнього руху

Якщо ви все ж хочете помилуватися заходом у пустелі з вікна авто, оренда на добу обійдеться близько 50 доларів на день, ціна з найнятим водієм може зрости до 350 доларів. Уклавши контракт на обмежений кілометраж (і взявши Opel Corsa або Mitsubishi Lancer), ви заплатите за добу близько 35 доларів за тижневу оренду.

  • Морські курорти і визначні пам’ятки

Пляжі Шарм-ель-Мая розташовані на південному заході Шарм-ель-Шейха. Тут можна як і позасмагати, так і прогулятися ринком Old Market або посидіти в колоритному кафе в Старому місті. З місцевої пристані відпливають яхти, які прямують до заповідника “Рас-Мохаммед”.

Пляжі Шарм-ель-Мая розташовані на південному заході Шарм-еш-Шейха

 

Також із Шарм-ель-Шейха можна поїхати до гори Мойсея. Вважається, саме тут пророк Мойсей отримав від Господа скрижалі з десятьма заповідями. А біля підніжжя гори стоїть монастир Святої Катерини, який вважається найдавнішим у світі.

Також туристів часто возять гіди на Soho Square Sharm el Sheikh. Тут є багато ресторанів, кафе, барів, фонтанів і магазинів. Можна зробити фото біля світлових інсталяцій і просто погуляти або покурити кальян.

Чорногорія

  • Умови в’їзду

Чорногорія зняла всі обмеження для відпочивальників, зокрема ПЛР-тестування. Для відвідування Чорногорії страховка не обов’язкова. Однак придбати її варто, оскільки медицина в країні досить дорога. Від лікарів легко можна отримати рахунок на кілька сотень, а то і тисяч євро.

Чорногорія зняла всі обмеження для відпочивальників
  • Житло

Ціни в Чорногорії дуже залежать від місця розташування і міста. Якщо це суто туристичне місто на зразок Будви або Святого Стефана – ціни будуть вищими. Якщо це менш популярне серед туристів місто на зразок Тівата, Герцег-Нові, Подгориці або Бара – ціни будуть помітно нижчими.

Ціни в Чорногорії дуже залежать від місця розташування і міста

 

Серед популярних туристичних курортів найвищі, на наш погляд, ціни зараз у Бечичах, Рафаїловичах, Пржно, Мілочері і Которі. Самостійні мандрівники можуть підібрати готель або апартаменти чітко під свої вподобання. Для цього зручно користуватися міжнародними сервісами на зразок AirBnB або Booking.com.

Можна зняти кімнату на віллі за 20-30 євро на день, а можна знайти цілком комфортні апартаменти за 80-120 євро. Без проблем можна орендувати і повноцінну віллу з басейном або елітні апартаменти, але це вже коштуватиме від 200-300 євро на добу.

У Чорногорії можна зняти кімнату на віллі за 20-30 євро на день, а можна знайти цілком комфортні апартаменти за 80-120 євро

У бюджетних готелях можна зняти номер за 15-20 євро, але умови будуть не найкращі. Пристойніший у середньому сегменті коштуватиме 40-50 євро.

Якщо будете жити в апартаментах або приватному секторі, необхідно самостійно оплатити туристичний податок і пройти процедуру реєстрації.

  • Харчування

Практично в будь-якому місті розташовується безліч затишних ресторанчиків і невеликих магазинів. Ціни, правда, досить високі, курортні. Але є і плюс. Валюта Чорногорії – євро, що дозволяє уникнути проблем з обмінниками і зайвих втрат на конвертації грошей.

Практично в будь-якому місті Чорногорії розташовується безліч затишних ресторанчиків

 

Так, у Чорногорії можна харчуватися як і фастфудом, так і комплексними обідами за 5 євро з людини. Можна купувати їжу в супермаркетах IDEA і Voli і готувати самим. Обіди та вечері в ресторанах будуть коштувати вже 30 євро.

У Чорногорії дуже популярні м’ясні магазини (Месара), де можуть приготувати м’ясні рулетики, м’ясо на грилі, шашлики, стейки тощо.

  • Пляжі

Є пляжі з більш-менш пологим заходом: Слов’янський пляж і пляжі Могрен у Будві або гальковий пляж Жаніц.

Водночас бетонні пляжі Херцег Нові, Тівата, Пераста і деяких інших міст будуть не найкращим варіантом для відпочинку з дітьми.

Пляжі Херцег Нові, Тівата, Пераста і деяких інших міст будуть не найкращим варіантом для відпочинку з дітьми.

Приватних пляжів, як у Єгипті, немає, тому лежаки доведеться брати в оренду за 8-15 євро залежно від популярності пляжу.

  • Оренда авто

У Чорногорії автобус якщо і забирає туристів-пікетників з аеропорту, то не завжди довозить прямо до готелю. Зручніше бронювати свій трансфер, щоб не потрапляти в такі ситуації. Популярними сервісами в країні є Kiwitaxi.ru і Olimpus.me. Вони відрізняються лише варіантами авто і цінами на них. Наприклад, трансфери з Тівата в Будву на цих сайтах коштують від 22-25 євро.

У Чорногорії зручніше бронювати свій трансфер

 

Пересуватися по країні можна на автобусах по 3-15 євро за квиток, а можна користуватися трансферами і купувати групові екскурсії в середньому за 40 євро. Найкомфортніше їздити на індивідуальні екскурсії, які коштують у середньому 250 євро за машину з гідом.

Пересуватися по Чорногорії можна на автобусах по 3-15 євро

 

Замість екскурсій можна орендувати автомобіль. Для цього в країні працює сайт Myrentacar.com, який вже зібрав всі надійні прокатні контори. Вартість оренди починається від 20 євро на добу. Стандартний депозит становить усього 100 євро, і його можна залишити готівкою. Але є і прокати, у яких автомобілі здаються без застави.

  • Морські курорти і визначні пам’ятки

У Чорногорії можна помилуватися найгарнішою затокою Європи, покататися на катері серед гір, відвідати Блакитну печеру, подивитися гори і каньйони і побачити парк, що складається з первозданного лісу. Також можна долучитися до релігії, відвідавши всесвітньо відомі монастирі Острог і Цетіньє, Морача і церква Госпа від Шкрпела.

Єгипет або Чорногорія: куди краще поїхати, порівняння цін і пам'яток. Фото і відео
Back to top button