Цікаве

Який вплив мають шини на шум в салоні

Як шини впливають на рівень шуму в салоні автомобіля: вибір тихих шин

Зробити поїздку більш комфортною допоможе поєднання декількох факторів: усунути будь-які технічні неполадки автомобіля, підібрати приємну музику та підібрати шини диски необхідного розміру з відповідними характеристиками. Останній пункт – один із найважливіших. Саме від того, яку резину купити залежить, наскільки потужним буде шум у салоні під час руху авто.

Від чого рівень шуму?

Головним джерелом шуму з-під коліс є контакт резинового матеріалу з абразивним асфальтованим покриттям. Окрім шумності, шофер із пасажирами ще й відчувають неприємний запах, що точно не додає комфортності під час подорожі.

Чим ширший протектор, тим сильніша шумність. Збільшена площа контакту не тільки покращує керованість та стійкість машини на трасі, але й має зворотний бік – сильніше тертя. Водіям потрібно вибирати, шини купити 195 65 r15, які видають менше шуму, чи ширші для більшої безпеки на дорозі.

На акустичний комфорт впливає дизайн протектора. Покришки з порізаними малюнками, оснащеними великою кількістю однакових блоків, які розташовані прямолінійно, шум при їзді значно посилюється. Все тому, що звукові коливання видаються на одній частоті, а їх амплітуди – складаються.

Для усунення цієї проблеми провідні виробники автомобільних шин застосовують такі рішення:

  1. Наносять на поверхню блоки різних форм та габаритів, що створює при ударах та терті звуки на різних частотах.
  2. Шашки розміщують по різних рядах з невеликим усуненням один від одного, утворюючи своєрідні ромби.
  3. Плечові зони створюються закритими, що поглинає шумові хвилі.

Важливий фактор – склад гумової суміші. М’якіші шини видають набагато менше шуму, ніж жорстка резина. Провідні виробники до складу не шкодують додавати дорогий каучук, різні сорти натуральних та штучних компонентів. Вони забезпечують еластичність резині за будь-яких погодних умов, що також позитивно впливає на збереження мінімальної шумності під час їзди.

Тип дорожнього покриття – ще один важливий критерій. Напевно, водії неодноразово помічали, наскільки посилюється рівень шумності, коли під колесами асфальт змінюється ґрунтовкою або бруківкою.

Як знизити шумність?

Які б шини не стояли на автомобілі, але усунути шум повністю не вдасться. Та все ж э декілька порад, як можна підвищити рівень комфорту під час поїздки:

  1. Купити резину із нешироким протектором. Їздові характеристики будуть гіршими, проте шумність – мінімальною.
  2. Дотримуватись швидкісних лімітів. В асфальтовому складі є матеріали, які забезпечують мінімум шуму покришок при їзді на швидкостях нижче встановлених обмежень. Чим з більшою швидкістю пересувається авто, тим неприємнішим буде шумність з-під коліс.
  3. Звукоізоляція машини. Можна замінити дверні ущільнювачі, покрити кузов резино-бітумними матеріалами, якщо потрібно – замінити оббивку в салоні.
  4. Планувати маршрут із їздою якісним асфальтом. На дорогах з бруківкою чи ґрунтовкою рівень шуму множиться.
  5. Купити диски з невеликою площею для прорізів.

Підсумок

Тихі шини існують, але треба вміти їх підбирати. Багато залежить від малюнка протектора, але й водієві необхідно дотримуватись ряду рекомендацій. На жаль, повністю усунути шумність нереально, але зробити поїздку комфортнішою – цілком.

Back to top button