Цікаве

Якісні лампи для фар ближнього світла: особливості вибору

Ближнє світло часто називають «другими очима водія». Тому якість роботи даних освітлювальних приладів має бути на висоті, адже саме ближнє світло фар впливає на ступінь видимості дороги та прилеглих територій.

Згідно з сучасною статистикою, близько 35% транспортних засобів укомплектовано неефективними приладами ближнього світла. Головна причина – неналежний технічний стан устаткування, що використовується. Тому рекомендується перевіряти фари, своєчасно регулюючи їх та змінюючи необхідні елементи. Але в деяких ситуаціях не обійтися без глобальних змін, під якими розглядають:

  • повноцінну заміну лампи;
  • полірування всієї фари;
  • регулювання напряму пучка світла з кожної фари.

Сучасний ринок наповнений різноманітним асортиментом ламп для ближнього та дальнього світла. Автовласники можуть підібрати оптимальний варіант, враховуючи власні потреби та бюджет.

Популярні різновиди ламп

Компанії-виробники пропонують величезний вибір світлових елементів, кожен з яких характеризується певним функціоналом. Важливо правильно підібрати необхідний товар, відштовхуючись від марки, моделі та особливостей транспортного засобу.

Ксенонові лампи

Якщо потрібна чудова видимість, незалежно від погодних умов (снігопад, сильний дощ, туман), ксенонові лампи будуть найкращим варіантом.

Серед вагомих переваг варто відзначити:

  • Безпека для очей людини. Це пов’язано з тим, що світло ксенону максимально наближене до природного, а тому не викликає дискомфорту та втоми у водіїв навіть при тривалому керуванні в темний час доби.
  • Тривалий експлуатаційний термін. Середній термін служби ксенону становить близько 3000 годин за умови споживаної потужності 35 Вт.

Незважаючи на вагомі плюси, відзначають і одну істотну ваду – висока вартість. Але, враховуючи перераховані вище переваги, цей мінус вважається незначним.

Галогенові лампи

Коли потрібно купити запчастини для транспортного засобу, автовласники часто шукають якісні лампи ближнього світла. Галогенові лампи також можна використовувати для встановлення у фари. Представлені моделі називають «автолампами розжарювання». В якості наповнювача для колби застосовують інертний газ.

Якщо порівнювати «галогенки» з ксеноном за кількістю світлового потоку, перші вважаються менш ефективними, але при цьому вони відрізняються доступною вартістю.

Обираючи автозапчастини від перевірених виробників, вдасться підібрати підходящу модель «галогенки», яка представлена у різних типорозмірах. До речі, експлуатаційний термін таких світлових приладів близько 4000 годин, отже вистачить їх на довго.

Світлодіодні лампи

Ще один претендент на роль якісної оптики для авто – світлодіод. Важливою перевагою таких ламп є тривалий термін експлуатації, який в рази більший, ніж у двох перерахованих вище  варіантах, близько 50 000 годин. Також відзначають мінімальне споживання напруги – всього 12В.

Найчастіше світлодіодні лампи можна зустріти в:

  • фарах основного світла іномарок;
  • стандартних «протитуманках».

Незважаючи на невеликі габарити, такі лампи чудово справляються з роллю ближнього світла, створюючи яскраве освітлення. Для нормальної роботи обладнання не буде зайвим застосування спеціальної тепловідвідної конструкції.

Усі лампи ближнього світла класифікуються за кількома важливими критеріями:

  • призначення;
  • конструкція колби;
  • особливості ниток розжарювання;
  • особливості цоколя, спіралей та інше.

До списку найкращих включені лампи з наступними типами цоколя:

  • H4 – мають дві нитки розжарювання та вважаються універсальними. Їх активно застосовують для дальнього та ближнього світла. Практично всі моделі, що належать до цієї категорії, характеризуються стандартними показниками потужності – 60-65 Вт. Щоб відрегулювати робочий режим на дальнє/ближнє світло, використовується відповідний електрод.
  • H7 – відносно нові версії автоламп, що відрізняються досить яскравим потоком світла. 

За рахунок галогенних парів брому та йоду вони більш посиленні. Під час створення нитки виробник застосував високоміцні вольфрамові сплави.

Вибір правильного автоосвітлення – не просто технічна деталь, а важлива частина транспортного засобу, що впливає на безпеку життя водія, пасажирів та інших учасників дорожнього руху. Дякуючи широкому асортименту автовласники можуть  зробити оптимальний вибір, навіть у режимі онлайн.

Back to top button