Цікаве

Які держави ЄС залишилися відкритими для туристів із України: умови в’їзду

Україна 9 листопада була виключена з “зеленого списку” Європейського союзу. Тепер держави-члени можуть запровадити свої обмеження на перетин кордонів.

Але деякі європейські країни відмовилися закривати кордони для українців, попри рекомендації ЄС. В які країни можна поїхати туристам і що для цього потрібно – розповідає 1News.

Хорватія

Відтепер для того, щоб відвідати Хорватію, необхідно мати з собою документальне підтвердження туристичної мети поїздки (бронювання/оплати готелю/апартаментів) та документ, який підтверджує негативний ПЛР-тест, зроблений не пізніше ніж за 72 години з моменту тестування до перетину хорватського кордону.

Вакциновані гості республіки можуть перетнути кордон за наявності сертифіката про щеплення, який свідчить, що особа вакцинована двома дозами вакцини від COVID-19, яка використовується в країнах-членах ЄС (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Sinopharm).

Окрім цього, українців можуть пустити з медичною довідкою про те, що особа одужала від COVID-19 і отримала одну дозу вакцини протягом 8 місяців після зараження вірусом, за умови, що турист був щеплений у межах 365 днів до моменту перетину кордону.

За відсутності одного з трьох зазначених документів в’їзд до Хорватії може бути дозволений за умови зобов’язання перебування на самоізоляції до того, як людина здасть тест на території республіки за свій кошт.

Кіпр

Вакциновані пасажири, що мають чинний сертифікат міжнародного зразка, виданий органами державної влади, можуть подорожувати в Республіку Кіпр без додаткових тестів. Перед поїздкою копію сертифіката про щеплення (англійською мовою) потрібно завантажити на платформі Cyprus Flight Pass за 48 годин до вильоту, а також вказати дані про вакцинацію.

Невакцинованим іноземцям необхідно мати при собі негативний результат ПЛР-тесту, зробленого в сертифікованій лабораторії на території України протягом 72 годин до вильоту.

Кіпр та Хорватія залишилися відкритими для туристів з України

 

Естонія

До Естонії з України дозволений в’їзд з будь-якою метою для осіб, які пройшли повний курс вакцинації проти COVID-19 і досягли максимального захисту після останньої дози вакцини, якщо з цього моменту пройшло не більше року.

Усі невакциновані українці, які прибувають до Естонії для роботи, навчання, або на підставі спеціального дозволу, мають за 72 години до в’їзду зробити ПЛР-тест або, як альтернатива, за 48 годин – експрес-тест на антитіла – і надати довідку про негативний результат. Такі гості також підлягають 10-денній самоізоляції.

Естонія дозволила подорожі українським туристам
БельгіяДля поїздки до Бельгії знадобиться сертифікат про вакцинацію, який прирівнюється до європейського. Також дозволено в’їзд дітям до 17 років із вакцинованими дорослими, а юним гостям віком до 12 років можна не проходити тестування та не перебувати на ізоляції після в’їзду.

Уряд країни зобов’язує іноземних туристів до 2 тестувань на коронавірус та короткої самоізоляції. Перший тест необхідно здати на 1-й або 2-й день після прибуття; у разі якщо він є негативним, карантин можна припинити. Другий контрольний тест необхідно здати на 7-й день перебування у Бельгії для тих, хто планує залишитися в країні більше ніж на тиждень.

Бельгія дозволила вакцинованим туристам подорожувати країною

 

Польща

Після перетину польських кордонів іноземці зобов’язані відсидіти на самоізоляції 10 днів. Це правило стосується як дорослих, так і дітей, які досягли 12-річного віку. Самоізоляцію дозволяється перервати за умови, якщо турист отримає негативний тест на коронавірус, який він здав на території Польщі.

Карантину можуть уникнути особи, які пройшли повний курс вакцинації, одужали не раніше ніж за 6 місяців до дня в’їду до країни або мають дозвіл на постійне проживання чи карту довготермінового резидента країни-члена ЄС.

Від самоізоляції також звільняються:

  • водії та члени екіпажів авіа-, залізничних, судноплавних і автотранспортних засобів;
  • учні, студенти, слухачі, здобувачі післядипломної освіти, докторанти, дипломати, медики, працівники на сільськогосподарських підприємствах;
  • спортсмени, тренери, лікарі, фізіотерапевти, судді, акредитовані журналісти, які в’їжджають до Польщі задля участі у спортивних заходах.

Нідерланди

З 11 листопада 2021 року Україна належить до переліку так званих “територій дуже високого ризику”. Це означає, що тільки вакцинованим туристам дозволяється відвідувати країну без самоізоляції. Для цього необхідно мати при собі такі документи

  • Роздруковану і заповнену “Декларацію про вакцинацію від COVID-19”;
  • (з 13 листопада 2021 року) негативний результат тесту на COVID-19;
  • доказ вакцинації, визнаний Нідерландами;
  • підтвердження вашого зворотного рейсу;
  • візу (за необхідності).

Невакцинованим туристам доведеться відсидіти обов’язкову самоізоляцію.

Джерело: Обозреватель

Back to top button