Цікаве

Яке сьогодні свято: на які прикмети 6 вересня варто звернути увагу

6 вересня в світі відзначаються День боротьби з прокрастинацією, День капи для зубів та День читання книг повідомляє 1News.

Православна церква 6 вересня вшановує пам’ять святого мученика Євтихія. Інші назви дня: “Євтихій”, “День Євтихія”, “Зоря тиха”.

Священномученик Євтихій, учень святих апостолів Іоанна Богослова і Павла; жив у I – початку II ст., походив з міста Севастії Палестинської (нині – сучасна Туреччина). Хоча святий Євтихій і не зарахований до лику 70 апостолів, але отримав найменування апостола за свою працю разом зі старшими апостолами, якими він був поставлений єпископом.

Почувши проповідь про Христа Спасителя, святий Євтихій спочатку став учнем апостола Іоанна Богослова, а потім, зустрівшись з апостолом Павлом, проповідував разом з ним в різних країнах. Святому Євтихія довелося випробувати багато мук: його мучили голодом, стругали тіло залізом, кидали у вогонь і на поживу звірам. Одного разу на святого був випущений лев, який привів всіх в жах тим, що віддав хвалу Творцю, заговоривши людським голосом. Свій подвиг священномученик Євтихій закінчив у рідному місті, де був усічений мечем на початку II століття.

Що сьогодні не можна робити

Не можна ходити в ліс і відгукуватися на відлуння.

Не можна возитися з тістом, випікати або смажити пиріжки.

Не можна ходити повз кладовищ.

Прикмети на 6 вересня

На Русі на Євтихія спостерігали за погодою: день повинен бути тихим, безвітряним, інакше може обсипатися лляне насіння. У перший тиждень вересня насіння льону як раз дозрівало, і важливо було встигнути зібрати його.

Якщо на Євтихія йшов дощ, це віщувало суху осінь і гарний урожай на наступний рік.

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

  • темні хмари – незабаром похолодає;
  • сильно кричать синиці – до дощу;
  • багато жолудів – зима буде суворою.

Іменини 6 вересня

Іменини у Арсенія, Георгія, Петра, Євтихія, Кузьми і Максима.

За матеріалами УНІАН та ТСН.

Back to top button