Цікаве

Як зміняться ціни в Україні: що може подорожчати

Під час карантину українці найбільше цікавилися в магазинах м’ясом, гречкою і овочами борщового набору.

В Україні за час карантину найбільше зросли ціни на м’ясо, картоплю та гречку. А найвищим попитом будуть користуватися овочі борщового набору і крупи. Цими спостереженнями поділилися в Національному науковому центрі “Інститут аграрної економіки”, передає 1News.

Зміни споживчих переваг відбудуться внаслідок значного зниження доходів в результаті втрати роботи, заморожування заробітних плат, інфляції та інших факторів, пов’язаних з введенням карантинних заходів“, – говорить кандидат економічних наук Ярослав Навроцький.

М’ясо в Україні подорожчало. Якщо в квітні 2019 року середньомісячна ціна яловичини (гуляш) в роздрібній торгівлі становила 135,66 грн/кг, то в січні 2020 року вона має підвищилася до 143,96 грн/кг (+ 6,1%). За чотири місяці поточного року гуляш подорожчав ще на 9,2% – до 157,22 грн/кг.

За словами Навроцького, більш перспективним в такій ситуації виглядає сектор птахівництва, так як м’ясо птиці поки що доступне для українців.

Однак через зростання попиту подорожчати можуть овочі борщового набору: морква, буряк, цибуля, картопля, а також яблука.

Вартість овочів вже змінилася. Наприклад, ціна на картоплю в супермаркетах виросла з 12,51 грн/кг в січні 2020 року до 15,26 грн/кг (+ 22%) в квітні. Але, з огляду на харчові властивості, тривалий термін зберігання і порівняно доступну ціну, попит на картоплю буде зберігатися, відзначають в науковому центрі.

Втім, там вважають, що знизиться попит на томати, огірки, ягоди та зелень, які зберігаються недовго.

А ось попит на різні види зерна і крупи залишиться високим – як прояв реакції українців на кризові ситуації. Якщо в лютому 2019 року до лютого 2020 року середньомісячна ціна гречки в торгових мережах зросла на 74,5% – з 17,30 грн/кг до 30,19 грн/кг, то тільки протягом березня-квітня цього року в результаті ажіотажного попиту крупа подорожчала на 43,2% – до 43,22 грн/кг.

Навроцький вважає, що можуть постраждати сегменти молочної галузі, які виробляють дорогі сири та інші недешеві молочні продукти.

Галузь рослинництва буде розвиватися неоднорідно: знизиться попит на тропічні фрукти і овочі, горіхи і органічну продукцію. Зате збережеться інтерес до імбиру, лимону і часнику, які, на думку обивателів, підвищують імунітет.

Після відкриття ринків збільшиться попит на продукцію місцевих виробників“, – відзначає Навроцький.

Джерело: Національно науковий центр “Інститут аграрної економіки”

Tags

Останні новини

Back to top button
Close
Close