Цікаве

Як вибрати мотошлем, скориставшись рейтингом SHARP

Як показує практика, при ДТП за участю мотоциклістів велика частина летальних випадків відбувається через травми голови. Саме тому шолом для мотоцикла можна сміливо назвати питанням життєвої важливості. Підбираючи даний елемент екіпіровки, слід орієнтуватися в тому числі на рейтинги мотошоломів, так як в них містяться безцінні відомості про ступінь безпеки конкретних моделей. Найавторитетнішим серед них є британський рейтинг SHARP – дана програма комплексна і інтуїтивно зрозуміла ступінь безпеки шоломів в ній оцінюється за п’ятибальною системою.

Як правильно використовувати рейтинг SHARP

Якщо звернутися до даного рейтингу, то можна з подивом відзначити, що далеко не завжди висока вартість забезпечує таку ж високу безпеку. Методика SHARP перевіряє виключно останній критерій, зручність моделі вона не враховує. Завдання мотоцикліста – вибравши відповідні варіанти для себе, самостійно вивчити їх аеродинаміку і ергономічність. Так, наприклад, серед тих шоломів, які за методикою SHARP отримали найвищу оцінку, виявилися досить важкими по масі. Далеко не кожен здатний витримати настільки значну вагу. Саме тому орієнтуватися потрібно на комплекс параметрів і часто простіше віддати перевагу чотиризірковий шолом, але більш легкий, звертаючи увагу також на матеріал його виготовлення.

Моделі з термопластика, наприклад, досить надійні, однак і важать чимало, альтернативою їм можуть стати більш легкі карбонові або склопластикові аналоги, які в той же час коштують дорожче.

Які мотошлеми вважаються найкращими

Якщо розглядати конкретно все той же рейтинг SHARP, то можна оцінити і конкретні моделі шоломів. AGV Corsa, наприклад, удостоївся тих самих п’яти зірок, маса його становить 1,35 кг. Даний мотошлем дуже щільно прилягає, дозволяючи отримати непоганий огляд і якісні аеродинамічні характеристики. Звукоізоляція в ньому, проте залишає бажати кращого, а визор при необхідності можна просто зняти або підняти одним натисканням кнопки.

Ще одна модель, яка заслуговує уваги рейтингу SHARP – це інтеграл Shark RSI, якому, проте було присвоєно всього чотири зірки. Шкаралупа його створена з карбонових волокон, що дозволяє домогтися порівняно невеликої маси – 1,4 кг. У конструкції такого шолома присутній складний амортизуючий внутрішній шар, що розподіляє енергію максимально рівномірно при зіткненні з твердим перешкодою.

Стильний і аеродинамічний Scorpion EXO-410, на думку представників рейтингу SHARP, також заслужив чотири зірки. Важить він або важче за всіх, однак відрізняється підвищеним ступенем безпеки. З його допомогою можна отримати великий кут огляду і якісну звукоізоляцію, і коштує він при цьому дешевше всіх інших, однак це зовсім не говорить про те, що він гірше, так як питання ціни представників рейтингу хвилює в останню чергу, що є ще однією причиною використовувати його для вибору.

Таким чином, звернувшись до авторитетного рейтингу, можна підібрати для себе надійний мотошлем з числа кращих за демократичною ціною. Такий варіант вибору є один з найнадійніших, тим більше, що додатково завжди можна вивчити відгуки про найцікавіші моделі, представлені в Мережі, відшукати їх в місцевих інтернет-магазинах, де вже професійні консультанти дадуть відповідь на всі питання. Таким чином, можна, не жертвуючи власною безпекою, стати володарем кращого захисту, купити мотоекіпіровку і заощадити при цьому чималі гроші.

Back to top button