Цікаве

Як вибрати люстру-вентилятор: п’ять корисних порад*

Сучасні прилади штучного освітлення є досить популярним атрибутом сучасних інтер’єрів, адже вони дійсно багатофункціональні.

Широкий вибір світильників та люстр з вентилятором представлено на bulb.ua.

На що слід звертати увагу при виборі люстри з вентилятором? Для цього потрібно знати лише п’ять основних критеріїв.

Світло та вітер

Вже давно стало звичним співвідносити потужність люстри з площею приміщення. Однак у даному випадку слід пам’ятати і про такий параметр, як площа «обдування». Адже люстра-вентилятор повинна не тільки світити, але і забезпечувати циркуляцію повітря. А раз так, то моделі діаметром 76 см (30 дюймів) і менше підійдуть лише для невеликих приміщень, площею до 10 кв. м (ванна кімната, кухня).

Розмах лопатей, який становить приблизно 106 см (42 дюйми), дозволяє «обслуговувати» кімнату в 13–15 кв. м (спальня, кабінет, їдальня). А моделі діаметром 127 см (50 дюймів) і більш впораються з просторішими приміщеннями.

Висота — це безпека

Купуючи звичайну підвісну люстру, ви можете помилитися в підборі її висоти. Така помилка потягне за собою лише невеликий дискомфорт. А ось низько розташована люстра-вентилятор стане причиною травм! Тому обов’язково уточніть висоту обраної моделі та відніміть її від висоти вашого стелі. Значення, що залишилося має бути хоча б на 40 сантиметрів вище середнього зросту чоловіка. Можна також скористатися іншою формулою: відстань від підлоги до вентилятора повинна бути не менше 2.3 метра.

Літо-зима

Краще буде купувати модель з можливістю вибору напрямку руху. Вмикаючи прилад на обертання за годинниковою стрілкою взимку, ви досягнете більш ефективного «розсіювання» теплого повітря, що скупчується під стелею. Влітку ж слід вмикати режим обертання проти годинникової стрілки — це дасть значний приплив прохолодного повітря.

Не забувайте про потужність

Чим вище потужність приладу, тим більше ефективний він буде при вентиляції. Цей параметр може здатися неважливим, якщо говорити про спальню або робочий кабінет. А ось для просторої вітальні або кухні краще вибирати більш потужну модель.

Захист від вібрацій

Якщо лопаті обраної люстри-вентилятора виготовлено з деревини, то уважно огляньте їх. Поверхня повинна бути оброблена водостійкою речовиною. Зазвичай відомі виробники завжди обробляють свої моделі, але захисний шар згодом може потоншати. У результаті:

  • волога просочує деревину;
  • утворюється дисбаланс лопатей;
  • вентилятор починає вібрувати.

Щоб цього не сталося:

  • вибирайте продукцію тільки перевірених марок;
  • періодично контролюйте наявність захисного шару на дерев’яних лопатах.

*на правах реклами

Back to top button