Цікаве

Як вибрати блок живлення для ноутбука? На що варто звернути увагу?*

Найчастіше користувачі практично не звертають увагу на блок живлення ноутбука і експлуатують його недбало. Внаслідок чого часто виникають такі поломки, як обрив кабелю, пошкодження штекера або вихід з ладу електронної начинки. Втратити невеликий зарядний пристрій дуже просто, а от вибрати і купити відповідну заміну – не так вже й легко. У кожному великому магазині електроніки є багато моделей для заміни оригінальних блоків живлення. Просто потрібно вміти розрізняти і вибирати підходящий. Наприклад, знайти зарядку для лептопа Асус можна після переходу за цим посиланням https://www.aks.ua/uk/catalog/zaryadnoye-ustroistvo-noutbuk/brend-noutbuka/asus.

Трохи теорії

Щоб вибрати новий блок живлення, потрібно враховувати його параметри і тип коннектора. В першу чергу, нас цікавлять вихідні значення блоку:

  • Напруга В (вольт) блоку живлення має відповідати значенням, вказаним на ноутбуці;
  • Ток А (ампер) має дорівнювати або перевищувати суму, вказану на ноутбуці. Цей параметр вказує на максимальний струм, який може бути згенерований блоком живлення, а розмір навантаження визначається споживанням ноутбука. Отже, чим вище струм зарядки – тим краще;
  • Потужність Вт (ват) – це не що інше, як відношення напруги до струму, тобто максимальна потужність, яку може видати блок живлення. Ноутбук сам вирішує, яка потужність необхідна йому в даний момент. Так що чим більше Ватт у блоку живлення – тим краще. Однак варто знати, що потужність і виробляємий струм ніколи не можуть бути менше, ніж вказує виробник лептопа, а інакше це призведе до проблем в роботі;
  • Вилка адаптера харчування теж дуже важлива. Навіть якщо ми правильно виберемо напругу і струм, а коннектор матиме інший інтерфейс підключення, то ми не зможемо використовувати новий блок живлення.

Оригінал або аналог?

Ми завжди рекомендуємо купувати оригінальні адаптери живлення і аксесуари, проте в деяких випадках це проблематично або навіть неможливо, наприклад, якщо модель ноутбука вже не випускається. Тоді можна підібрати універсальну зарядку або аналог заводської.

Такі блоки живлення часто набагато більші оригінальних. Іноді вони продаються з декількома варіантами конекторів в комплекті, що робить адаптер більш універсальним. Однак варто розуміти, що по надійності такі аксесуари можуть істотно поступатися заводським комплектуючим.

*на правах реклами

Back to top button