Як влаштувати нерадянське застілля: альтернативне меню на Новий рік 2021
Warning: Undefined array key "host" in /home/todorwdw/public_html/wp-content/plugins/jannah-optimization/inc/lazyload.php on line 150
Новорічний стіл – це як таблиця множення. Пояснімо: ми навіть уві сні можемо сказати, скільки буде шість помножити на чотири. Так і з новорічним столом: ми знаємо, що на ньому красуватимуться курка, олів’є, “шуба”, бутерброди. І навіть більше, алгоритм їхньої розстановки на столі теж не змінюється. Наприклад, у моїх батьків завжди так: курка у центрі, з обох її боків по салату, бутерброди десь на краю стола. Згадуєте картину? Така собі спадщина радянського минулого.
Настав час. Час відійти від цих гастрономічних традицій, безумовно улюблених, і урізноманітнити новорічне застілля стильними закусками, салатами, десертами. У списку представлені страви з покроковими рецептами. Від сирного соусу з беконом та шпинатом до макарунів із печериць. Ви переконаєтеся, що вишуканість і оригінальність – це просто. Гарантує 1News.
Стильні (гарячі, холодні) закуски
Як правило, закуски минулого – ковбаса, шинка, сир і бутерброди. Сиру було два. Голландський і Російський. Усе. Тепер його предостатньо. І чому б не використовувати сир як стильну закуску. Нижче представлена одна з них. І ще кілька – точно оригінальних.
Сирний соус із беконом
Інгредієнти
- 10 шматочків бекону
- 200 г вершкового сиру
- 2 ст. л. майонезу
- 2 ст. л. сметани
- 1 ч. л. часникового порошку
- 1 ч. л. меленого перцю
- 200 г вареного шпинату
- 200 г тертого пармезану
- 150 г подрібненої моцарели
- 1 багет підсмажений
Як приготувати
- Розігрійте піч до 180°. Обсмажте бекон до хрусткої скоринки. Обсушіть на серветках, подрібніть.
- У великій мисці змішайте вершковий сир, майонез, сметану, часниковий порошок і перець, приправити сіллю. Додайте нарізаний шпинат, бекон, пармезан і моцарелу.
- Перекладіть соус у форму для запікання. Випікайте до золотистого кольору 25-30 хв.
- Подавайте з грінками.
Крекер у беконі
Інгредієнти (розраховуйте залежно від кількості гостей)
- 300 г бекону
- 20 солоних крекерів
- 100 г тертого пармезану
- чорний перець
- томатний соус
Як приготувати
- Розігрійте піч до 180º, і застеліть деко пергаментним папером.
- Викладіть крекери на деко і присипте пармезаном. Щільно оберніть кожен крекер беконом і покладіть швом донизу, потім зверху додайте ще пармезану.
- Випікайте доти, поки бекон не підсмажиться.
- Приправте перцем, подавайте з томатним соусом.
Макаруни з печериць і сиром тофу
Інгредієнти
- 24 шт. печериць
- 1 цибуля-шалот, подрібнена
- 250 г сиру тофу подрібненого
- 1 зуб. часнику
- свіжа петрушка
- сіль перець
- кілька крапель лимонного соку
Як приготувати
- У грибів зрізати ніжки.
- Гриби промити, очистити і ретельно обсушити. Злегка побризкати лимонним соком.
- Змішати дрібно нарізану цибулю-шалот, тофу, зубчик часнику через прес і нарізану петрушку.
- Наповнити начинкою половину грибів, а потім накрити капелюшками.
- Охолодити перед подачею.
Салати. До речі, без майонезу
Ну а навіщо? Навіщо рік у рік готувати три-чотири жирних салати, якщо можна приготувати якийсь один улюблений (олів’є, “шуба”). А основну свою увагу переключити на щось стильне і здорове?
Овочевий салат із соусом із фети
Інгредієнти
- 200 г фети
- 50 г грецького йогурту
- 50 г вершкового сиру
- огірки, помідори чері
- сік і цедра 1 лимона
- зелень
- 3 ст. л. оливкової олії
Як приготувати
- У великій мисці за допомогою ручного міксера збити фету, грецький йогурт, вершковий сир, оливкову олію, лимонний сік і цедру до утворення пишної маси.
- Приправити сіллю і додати кріп.
- Перелити соус у сервірувальну миску, зверху покласти огірок, помідори, кріп і збризнути олією.
Середземноморський курячий салат
Інгредієнти
- 2 курячі грудки, підсмажені на грилі
- 1 ч. л. меленого коріандру
- 1 ч. л. сушеного орегано
- 5 ст. л. оливкової олії
- 4 ст. л. червоного винного оцту
- 2 огірка
- 5 помідорів чері
- 2 авокадо
- 100 г фети
- 10 оливок без кісточки
- сіль, перець, зелень
Як приготувати
- Нагріти гриль. Приправити курку коріандром, орегано, сіллю і перцем. Готуйте на грилі 20 хв. Дати відпочити м’ясу 5 хв. Нарізати.
- Для заправки збити оливкову олію, червоний винний оцет і петрушку, приправити сіллю і перцем.
- Розкласти огірки, помідори, авокадо, фету і оливки на чотири сервірувальні тарілки. Зверху викласти нарізану курку, сприснути заправкою.
Основна страва
Королевою новорічного столу минулого була курка. Або гусак. Або запечена свинина. Ніяких особливих спецій і кулінарної творчості до цих страв не додавалися. Хіба що сіль, перець, майонез. Відійдімо ж від цього нудного засилля. І так, вмикаймо фантазію за допомогою наступного рецепта.
Курка в беконі з халапеньйо
Інгредієнти
- 4 курячі грудки
- 12 смужок бекону
- 150 г вершкового сиру
- 50 г подрібненого чеддеру
- нарізана зелена цибуля
- 2 зуб. подрібненого часнику
- 1 подрібнений халапеньйо (за смаком)
- сіль, перець
Як приготувати
- У великій мисці змішати вершковий сир, чедер, зелену цибулю, часник і халапеньйо, приправити сіллю і перцем.
- Зробити кишеню збоку кожної курячої грудки. Фарширувати курку сумішшю з вершковим сиром.
- Покласти 3 скибочки бекону на обробну дошку. Зверху викласти курячу грудку і загорнути в бекон.
- Розігріти велику чавунну сковороду на середньому вогні. Покласти курку в беконі, приправити меленим перцем.
- Готувати, доки бекон не стане хрустким. По 10 хвилин на кожен бік, перевертаючи щипцями.
Десерти
Складно повірити, але колись до десертів ставилися прохолодно. Мовляв, цукерки шоколадні є – прекрасно. Мандарини, звісно, теж є – більше, ніж прекрасно. Та й до десертів у минулому доходили не всі, щільно наїдаючись попередніми стравами. І дарма.
Шоколадна помадка
Інгредієнти
- 200 г темного шоколаду
- 20 г вершків 30% жирності
- 50 г вершкового масла і 10 г для формочки
- 70 г мигдальної пудри
- 65 г пісочного печива
- какао-порошок
Як приготувати
- Змастити маслом форму і вистелити папір для випічки.
- Розтопити шоколад, вершки і масло на слабкому вогні.
- Додати мигдальний порошок і печиво.
- Змішати за допомогою ручного блендера до отримання однорідної маси.
- Вилити в форму і залиште на 6 годин у холодильнику.
- Прикрасити невеликою кількістю какао-порошку, подавати нарізаним квадратами.
Алкоголь. Кому дякувати за різноманіття?
Адже ще якихось 30 років тому він був виключно радянським. Тільки в найкращих будинках можна було побачити щось закордонне. І в дорогих ресторанах. А так – шампанське і вино вітчизняного виробництва. Сьогодні алкоголю вдосталь, і от просто гріх не поекспериментувати.
Просеко з морозивом
Усе максимально просто: в келихи викладаєте кульку морозива, вашого улюбленого. І заливаєте просеко. Для прикраси можна додати шматочок помаранча.
Джерело: Сьогодні