Цікаве

Як відрізнити оригінальний інтернет-магазин від фейкового: корисні лайфхаки

Фальшиві інтернет-магазини – явище не рідкісне. Найчастіше зовні вони як близнюки відомих ресурсів, тільки ціни там нижчі. Українці на це ведуться і замовляють товар, якого насправді немає. Як розпізнати шахраїв – розповідає 1News.

Киянка Тетяна Філатова замовила в інтернет-магазині зубну щітку, заплатила за товар, а продавець – зник. Пройшов день, два, три – ні повідомлень, ні посилки. А коли вона знову зайшла на сайт, то побачила в назві сайту помилку. Почала читати відгуки і зрозуміла, що це сайт – фальшивка.

Що таке сайти-двійники і як їх відрізнити

Сайти-двійники як дві краплі схожі на відомі ресурси. Різниця лише в тому, що на шахрайських сайтах нічого не продають – тільки виманюють гроші.

За словами директора союзу споживачів України Максима Несмеянова, головною відмінною рисою фейковий сайту є те, що в адресному рядку не оригінальна назва, а додаткові знаки.

Наприклад, ви шукайте магазин фруктів, а там написано не просто магазин фруктів відомий, а магазин фруктів 77.

Зазвичай, щоб заманити якомога більше жертв, ціни аферисти вказують нижче середніх ринкових. Також можна перевірити сайт продавця через спеціальний ресурс, пояснює експерт з кібербезпеки Руслан Болгов.

“По доменному імені. Є багато сайтів, які дають інформацію про те, коли створений той чи інший сайт. Це у вас займе п’ять хвилин. Взяли посилання, забили, якщо ви знаєте цей інтернет магазин, а посилання створена буквально місяць назад – це фішинг”, – пояснив експерт.

Крім того, часто шахраї завжди вимагають повну передоплату. Враховуйте також і елементи захисту. Безпечні тільки ті сайти, де є спеціальна позначка – замкнутий замочок в лівому кутку, який свідчить про справжність ресурсу. Якщо така відмітка відсутня, значить сайт є небезпечною підробкою.

Джерело: Сьогодні

Back to top button