Цікаве

Як відбувається процес рафінації олії

Соняшникове, як і інші види рослинних олій, одержують методом пресування або екстракції. Однак отриманий продукт ще не придатний до продажу, оскільки містить різні домішки, що надають йому нетоварного вигляду та специфічного запаху. Для усунення небажаних компонентів він піддається додатковому очищенню та обробці з використанням ліній рафінації-дезодорації рослинних олій ліній рафінації-дезодорації рослинних олій, що складається з кількох спеціалізованих видів обладнання.

Внаслідок впливу на сиру олію-сирець певних процесів обробки здійснюється його рафінація-дезодорація. У магазині споживач набуває соняшникової рафінованої дезодорованої олії, позбавленої вираженого смаку та запаху. Це досягається шляхом проходження сирого продукту наступних операцій:

  • гідратації;
  • нейтралізації;
  • адсорбційної обробки (відбілювання);
  • вінтеризації;
  • дезодорації.

Пройшло три перші етапи обробки соняшникова олія піддається ще й виморозці, яка називається також вінтеризацією, після чого піддається дезодорації. Прогресивне обладнання високої якості, призначене для здійснення рафінації, пропонує за прийнятною ціною компанія «ТАН» у Чернігові.

Гідратація олії

Після того як отримана в результаті екстракції або пресування сировини олія була очищена від наявних у ньому механічних домішок, піддалося процесу відстоювання та фільтрації, настає черга гідратації. У результаті процесу отримана жирова емульсія піддається обробці водою, температура якої становить близько +700C. Вона дозволяє видалити непотрібні відходи у вигляді фосфатидів, що ще залишилися в жировій суміші, що є причиною швидкого псування готового до вживання продукту.

Нейтралізація

Масло, що пройшло гідратацію, відправляють на лужну рафінацію, звану ще нейтралізацією. На цьому етапі продукт піддається обробці лугами, що нейтралізують вільні жирні кислоти, що допомагають видалити з суміші важкі метали та пестициди. Завдяки такому способу обробки продукт не окислюється в процесі зберігання, залишається придатним для використання протягом тривалого часу.

Відбілка соняшникової олії (адсорбційна обробка)

На етапі відбілювання на жирову суміш впливають органічні адсорбенти. Такий захід дозволяє:

  • очистити продукт від фарбуючих пігментів у вигляді каротиноїдів;
  • висвітлити олію.

Це необхідно для того, щоб продукт придбав необхідне кольорове число. Після адсорбційної обробки олія не має яскраво вираженого запаху і світлішає.

Винтеризація (виморожування) соняшникової олії

Завдання виморозки — видалити зі складу продукту воскоподібні речовини, які потрапляють до нього із оболонки насіння. Спочатку призначені для їхнього захисту, потрапивши в масло, вони роблять продукт каламутним. Вінтеризація «ставить точку» у процесі позбавлення жирної емульсії будь-якого кольору, оскільки сприяє видаленню восків.

Дезодорація

Цей етап, що є заключним у процесі рафінації олії з соняшника, полягає у виведенні ароматичних і білкових речовин, що залишилися, видаленні домішок, здійснюється шляхом впливу на олію перегрітої пари, температура якої становить близько +2200C. Дезодорація дозволяє продовжити термін зберігання продукту, повністю позбавляє його будь-якого запаху, покращує стабільність та смак.

Висновки

Перераховані технології, що використовуються при рафінації соняшникової олії, виконують функцію наділення її певними органолептичними (що належать до смакової та нюхової чутливості) характеристиками. Кожен етап рафінування продукту вимагає використання спеціальних агрегатів та пристроїв, виконання певних технологічних вимог. Допомогти розібратися у всьому їхньому різноманітті зможуть фахівці з компанії «ТАН».

Back to top button