Цікаве

Як солити їжу, щоб не нашкодити здоров’ю: корисні поради

Жага солоного, стверджують лікарі, не менше згубна, ніж куріння: надлишок солі насамперед позначається на серцево-судинній системі . Як правильно солити продукти, чому ми любимо солити їжу, чим небезпечний “пересіл” і яку сіль краще додавати в страви – розбиралася Вікторія Дмитренко, передає 1News.

Чому ми їмо багато солі?

Щодня ми вживаємо вдвічі більше норми солі (до 10 грамів), перевищуючи денну норму – а це 4 грами (чайна ложка без верху). За статистикою, щорічно людина може з’їсти від семи до дев’яти кілограмів солі. Підсолена їжа нам більше подобається: таку залежність лікарі пояснюють просто.

Сіль збуджує апетит і викликає залежність. Переважно, прихована сіль потрапляє в наш організм в складі інших продуктів. Наслідки такого харчування можуть бути зовсім не втішними.

Як сіль впливає на організм людини

Тетяна Мовчан, лікар-кардіолог зазначає: надлишок солі дійсно впливає на серцево-судинну систему негативно. Особливо на людей, у яких вже є гіпертонічна хвороба і в яких підвищений артеріальний тиск. А ще сіль виводить калій, навантажує нирки і призводить до набряків.

Найкорисніша сіль – морська з вмістом мінералів або йодована

Вікторія Красінько, доцент кафедри біоотехнологіі і мікробіології національного університету харчових технологій підкреслює, що під впливом солі клітини втрачають вологу. А втрата води – це втрата ферментативної активності, життєвих сил, втрата фактично можливості активно функціонувати.

Чи існує корисна сіль?

Тому головна порада: ретельно контролювати, що споживаємо і вибирати правильну сіль, наприклад, морську, з вмістом мінералів або йодовану.

Але навіть корисну сіль потрібно теж вживати помірно. Правильне споживання солі допоможе підтримати водно-сольовий баланс і забезпечить життєвими силами, які надають натрій і хлор. Найпростіший спосіб оздоровитися – взагалі відмовитися додатково солити їжу.

Джерело: Сьогодні

Back to top button