Кутя – це найголовніше, що має стояти на столі на Святвечір. І якщо ви визначаєтесь, які пісні страви поставити на стіл, то тут знайдете 5 оригінальних рецептів. Ну а якщо шукаєте варіанти смачної і розсипчастої куті – класичної, з родзинками і медом, з рису та інші – 1News розповідає декілька таких.
У кутю можна додавати сухофрукти, фрукти і ягоди, розпарений мак, горіхи, а в деяких випадках і мармелад, і льодяники (але це швидше виняток з правил), а також всілякі спеції і прянощі за смаком.
Класичний рецепт куті
Інгредієнти:
1 склянка пшениці
3 склянки води
1/2 склянки маку
1/2 склянки порізаних горіхів
1/2 склянки родзинок
2-3 ст. ложки меду
Спосіб приготування:
Пшеницю, підготовлену для куті, промити і замочити у воді на 4 години. Розмоклу крупу залити водою і варити на слабкому вогні до готовності.
Пшениця має стати м’якою, але не розваритися повністю. Якщо потрібно, в процесі варіння підлити води.
Мак подрібнити в кавомолці.
Горіхи порізати. Світлі родзинки без кісточок залити на 30 хвилин теплою водою.
Змішати пшеницю, мак, горіхи, родзинки, додати мед за смаком і все перемішати.
Подавати кутю холодною.
Кутя з родзинками і горіхами в духовці
Інгредієнти:
2 склянки пшениці
1 склянка маку
1/2 склянки цукру
3 ст.л. меду
дрібка солі
родзинки
грецькі горіхи
Рецепт приготування:
Чотири склянки води довести до кипіння. Додати пшеницю і знову закип’ятити.
Відкинути пшеницю на друшляк, промити холодною водою.
Викласти в чавунець, залити водою (на два пальці вище рівня пшениці), додати сіль і довести до кипіння.
Накрити щільно кришкою і поставити до духовки, розігрітої до 160 °С. Через 30 хвилин вимкнути вогонь і залишити в теплій духовці ще на 1,5-2 години, поки вся вода не вбереться.
Мак промити і залити окропом на 2-3 години. Потовкти у ступці (або розтерти в блендері), поки не з’явиться “молочко”. Важливо добре розтерти мак, щоб він став м’яким. Всипати цукор і перетерти ще раз.
Додати мак і мед до пшениці, добре перемішати. Всипати розпарені родзинки і подрібнені волоські горіхи.
Кутя з рису
Інгредієнти:
Пшениця – 500 г
Вода
Мак – 200 г
Горіхи і сухофрукти
Мед – 2 ст.л.
Рецепт приготування:
Пшеницю перебрати і добре промити. Залити холодною водою і залишити на ніч. Вранці акуратно злити рідину.
Влити чисту воду (її має бути вдвічі більше, ніж пшениці). Довести до кипіння і зменшити вогонь до мінімуму. Готувати, поки пшениця не вбере всю воду. Це займе 2-3 години. Якщо вода википить раніше, додати трохи більше рідини. Найкраще варити кутю в глиняній каструлі.
Мак залити на ніч окропом. Вранці процідити через марлю. Потім протерти за допомогою блендера або ступки (так збережеться макове молочко). Підготовлений мак потрібно зберігати в холодильнику, оскільки він має властивість швидко скисати.
До готової пшениці додати тертий мак, мед (Асмік Гаспарян вважає за краще використовувати суміш гречаного і квіткового), колоті горіхи, курагу, інжир і журавлину. Можна додати вишневе варення за смаком.
Наприкінці відрегулювати густоту куті, додавши кип’ячену воду або узвар.
Кутя з курагою, родзинками і горіхами
Інгредієнти:
350 г пшениці
50-100 г маку
2-3 ст. л. меду
100 г волоських горіхів або фундука
100 г родзинок
100 г кураги
Рецепт приготування:
Пшеницю промити і замочити у воді на 2-3 години.
Відварити пшеницю на середньому вогні 2,5-3 години. Вона має стати м’якою, але не розваритися.
Мак залити окропом на 30 хвилин. Потім воду злити, а мак розтерти до появи “макового молочка”.
До пшениці додати мед за смаком, перемішати.
Ізюм і курагу залити теплою водою, дати трохи постояти.
Горіхи очистити і підсушити в духовці або підсмажити на сковороді. Трохи остудити і порубати.
До пшениці додати мак, горіхи, родзинки і нарізану курагу, перемішати.
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Functional Always active
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistics
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.