Цікаве

Як протистояти панічним новинам та зберігати спокій – поради психологів – 1News

Психологи наголошують, що не варто піддаватися впливу панічних новин та забувати про звичне життя

 

Pixabay

 

Інформація щодо ймовірного нападу Росії на територію України довела до паніки чимало громадян. Хтось купує зброю, хтось комплектує тривожні валізки, а дехто радить зберігати спокій та уникати паніки.

 

Однак сказати простіше, ніж зробити, і спроби заспокоїти призводять до ще більшого переживання.

 

Як реагувати на 1News та не панікувати у непростий час, розповідаємо детальніше далі.

 

Критично оцінювати інформацію

 

Експерти радять читати не всі підряд інформаційні ресурси, а обрати декілька, авторитет яких не викликає сумніву. Однак і ту інформацію, яку вони транслюють, потрібно перевіряти.

 

“Перевіряйте джерела інформації, не лінуйтеся поцікавитися професійною підготовкою експертів та лідерів громадської думки, розмежовуйте пропагандистів і журналістів”, – порадила психолог, кандидат психологічних наук, доцент кафедри теоретичної і консультативної психології НПУ ім. М. П. Драгоманова Неля Бігун.

 

Також варто “дозовано” витрачати час на 1News. Інформаційні атаки виснажують, викликають внутрішній дисбаланс, призводять до ірраціональної поведінки та психічних травм.

 

“Варто іноді влаштовувати собі медіадієту, обмежити вживання інформаційної “їжі”, приділяючи більше уваги матеріальній і побутовій реальності, повноцінному зануренню у роботу, насолоді від спілкування. Варто виділити час на фізичне здоров’я та добробут”, – зазначив соціальний психолог та науковий співробітник Інституту соціальної та політичної психології НАПН України Володимир Савінов.

 

1News за темою: Освітній процес триває: Шкарлет закликав українців не панікувати та не вірити фейкам

 

Проаналізувати стан речей

 

Психологи радять, щоб взяти ситуацію під контроль, зосередитись на своїх реакціях, спробувати провести межу між реальною та уявною загрозою. Також варто максимально конкретизувати та “заземлити” загрози, які людина вбачає для себе.

 

“Поміркувати, що реально буде, якщо реалізується найгірший сценарій. Розглянути всі наслідки, починаючи від найгірших і закінчуючи найлегшими. Далі поміркувати, а що можемо зробити ми? Що конкретно?” – зазначив Савінов.

 

Pixabay
 

Варто чітко поміркувати, чи є, наприклад, дача, куди можна евакуювати дітей? Чи вистачить питної води на тиждень? Які слабкі сторони у здоров’ї когось із родини? Хто піде в тероборону? Таким чином варто зробити певну “заземлену” ревізію реальних загроз і ресурсів.

 

Розробити план дій

 

Якщо загроза дійсно існує й об’єктивні фактори вказують на те, що незабаром ситуація зміниться на гірше, варто розробити детальний план для різних ситуацій. Потрібно продумати дії та можливі рішення до дрібниць.

 

Такий план можна записати на папері. Це дасть відчуття контролю та розуміння, що зможете впоратися з будь-якою ситуацією.

 

Однією з особливостей поширення паніки є “індукція настроїв”. Тривога передається від однієї людини до іншої природним чином.

 

“Це може бути подолано тим, що люди домовляються між собою, як вони будуть комунікувати у випадку якоїсь ситуації. Тому напруга може бути знята за рахунок внутрішньої готовності щодо того, що ви будете робити, якщо щось трапиться”, – розповіла кандидатка психологічних наук Зоя Гаркавенко.

 

1News за темою: Війни не буде: Паніка, яку сіють Штати, – це елемент гібридної війни Заходу проти Росії

 

Займатися звичними справами

 

Не варто піддаватися впливу панічних новин та забувати про звичне життя. Важливо продовжувати жити своїм життям, а не тривожним невідомим майбутнім, переконана доктор психологічних наук та психотерапевтка Маріанна Ткалич.

 

“Ви вже всі зробили щеплення? Тоді помийте шафу, займайтеся речами, на які ви можете впливати. Треба жити своїм життям, перебувати тут і зараз, цінувати спокійні та світлі моменти життя, розуміти, що в цьому є цінність, бо завтра невідомо що буде”, – радить вона.

 

Тому зняти психологічну напругу можна за допомогою спорту, медитації, хоббі, перегляду фільму тощо. Доречним будуть ті заняття, які приносять радість та емоційний відпочинок.

 

Чому виникає тривога та хвилювання

 

Хвилювання й тривожність – це проєкція себе в майбутньому. Якщо є реальні причини, які загрожують здоров’ю, вашому чи близьких, поміркуйте, як можете мінімізувати чи усунути їх. Та якщо цей страх продукується просто прочитанням новин, спробуйте відпустити його та зосередитися на тому, що дійсно відбувається тут і зараз.

 

Щоб знизити емоційну напругу, варто переключитися на виконання монотонних домашніх справ. Прання, прибирання, приготування їжі дають певний релакс та можливість відволіктися від факторів стресу.

 

1News за темою: Паніка, яку розганяють США щодо російського вторгнення, відобразиться на вартості енергоносіїв в Україні, – експерт

 

Як впоратися із панічними атаками

 

Панічна атака має фізичні прояви: стискається в грудях, серце калатається, не вистачає повітря. Зоя Гаркавенко порадила в такі моменти дивитися на небо і дихати, покласти руку на живіт і відчувати вдих та видих.

 

Крім цього, якщо людина перебуває сама, то варто заздалегідь підготувати письмову інструкцію на папері та виконати її. Наприклад, інструкція може полягати в тому, аби рахувати великі числа у зворотному порядку. За словами психологині, мозок починає сприймати цю інструкцію як спрямування до дії та перемикає увагу.

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках PNK.TV

*Якщо Ви знайшли помилку в тексті 1News, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS Джерело

Back to top button