Цікаве

Як правильно збирати врожай овочів: корисні поради

Помідори краще зривати вранці, буряк – ввечері, цибулю сушать на сонці, часник – в тіні, а якщо наступити на листя кабачка, то врожай знизиться.
Як визначити час збору овочів і як правильно викопувати і зривати їх з грядки? Розповідає 1News.

Як і коли збирати овочі: лайфхаки

  • Лайфхак 1. Як копати картоплю
Як збирати урожай овочів

 

Як тільки на картоплі почало всихати бадилля – значить, настав час збору врожаю. Не варто затягувати, тому що, чим довше бульби знаходяться у ґрунті, тим більше вони втрачають у вазі. Краще збирати картоплю в суху сонячну погоду – так вона довше зберігатиметься. Копають картоплю вилами або лопатою, очищають бульби від землі, дають просохнути в тіні і прибирають на зберігання.

  • Лайфхак 2. Як збирати помідори
Як збирати урожай овочів

Разово на салатик помідори зривають у міру їх достигання. А масовіший збір проводять у міру зростання температури. Почервонілі плоди краще зривати відразу – залишаючись на кущах, вони змушують швидше дозрівати решту томатів, які не встигають набрати належну сорту масу. Зривають помідори вранці. Їх відламують разом із шапочкою з чашолистків всією кистю руки.

  • Лайфхак 3. Як висмикувати моркву

 

Як збирати урожай овочів

Морква смачніша і солодша, якщо вона не досягла стану повної зрілості. Прибирати коренеплоди краще ввечері. Морквину висмикують за бадилля, підкопавши вилами. Потім для зберігання зелень із коренеплодів обривають або обрізають ножицями.

  • Лайфхак 4. Як збирати врожай буряка

 

Як збирати урожай овочів

Буряк прибирають і обривають бадилля таким же чином. Але перед зберіганням його залишають підсохнути. Причому плоскі коренеплоди солодші, але вони зберігаються менше, ніж круглі і видовжені. Тож їх потрібно використовувати насамперед.

  • Лайфхак 5. Правила збору огірків

 

Як збирати урожай овочів

Огірки слід збирати регулярно в міру дозрівання, тому що плоди, які залишилися на кущах, гальмують достигання решти врожаю. Прибираючи огірки, користуються садовими ножицями або секатором.

  • Лайфхак 6. Як збирають кабачки

 

Як збирати урожай овочів

 

Аналогічним чином поступають із кабачками. Їх також не можна смикати з куща. А якщо наступати на листя і батоги, це може згодом знизити врожай.

  • Лайфхак 7. Як знімати врожай цибулі
Як збирати урожай овочів

Ріпчасту цибулю збирають, коли пір’я висихає, а шийка стоншується. Її підкопують на грядці, висмикують і просушують на відкритому сонці, поки вона не стане дзвеніти й шелестіти. З цибулин не можна занадто інтенсивно зчищати землю, постукувати ними одну об одну або кидати, інакше вони погано зберігатимуться.

  • Лайфхак 8. Як правильно збирати часник
Як збирати урожай овочів

Часник також слід підкопати і висмикнути. Але просушувати його можна не на сонці, а в тіні, у добре провітрюваному місці. Від сонця часник склянішає, і врожай стає непридатним для зберігання.

Джерело: Сьогодні

Back to top button