Цікаве

Як правильно пити шампанське?*

Далеко не всі люди знають, але правильно пити шампанське — це ціла наука. Щоб отримати максимум задоволення від «ігристого» вина, необхідно знати, якою має бути його ідеальна температура, які келихи підходять, як відкрити та правильно налити шипучий напій, з чим найкраще подавати і що робити, щоб невеликі градуси не вдарили в голову. Але також важлива і якість напою.

Те, як вибрати шампанське, ви можете почитати на сторінці https://blog.metro.ua/yak-vybraty-dobre-shampanske/. А зараз спробуємо відповісти на вищевказані питання.

Як охолодити шампанське?

Хтось скаже: «Що тут може бути складного? Поставити в холодильник або на балкон, і готово!»Але це помилкова думка. По-перше, шампанське не можна ставити, тому що воно повинно лежати так, щоб напій стикався с корковою пробкою, інакше «гра» припиниться. По-друге, температура повинна бути 8±1 градус. При зниженні температури аромат та справжній смак шипучого напою зникнуть, а теплий алкоголь — задоволення не з приємних. Ідеальне рішення для охолодження — невелике відерце, в якому навпіл змішані лід та вода, а його розмір дозволяє нахилити пляшку під кутом, достатнім для контакту пробки та самого напою.

Як правильно відкривати «ігристе»?

Багато хто звик до урочистих гучних хлопків та пробці, що вилітає з пляшки зі свистом, але це говорить виключно про низьку якість шампанського. Такий напій не «грав» в результаті бродіння винограду, а був штучно газований. Якщо сильно збовтати пляшку, то подібного ефекту можна домогтися і від хорошого ігристого вина, але це зовсім не на користь його смаку. Вуглекислий газ стрімко покине напій, і його якість постраждає.

Правильно відкривати пляшку «ігристого» потрібно в такий спосіб:

  1. тримаємо її під кутом 35-40 градусів, направивши в протилежну сторону від гостей,
  2. звільняємо горлечко від фольги, тепер знімаємо мюзле (дротяну петельку прокручуємо проти годинникової стрілки);
  3. нарешті повільно виймаємо пробку;
  4. якщо чути легке шипіння, то чекаємо, поки воно припиниться, і тільки після цього остаточно звільняємо шийку.

Легкий димок і аромат шампанського відразу ж вийдуть з пляшки, що свідчить про високу якість самого напою, правильне зберігання та відкривання.

Як потрібно розливати шампанське?

Як же урочисто та видовищно зазвичай піднімається «шапка» піни в келиху, можливо, шампанське навіть ллється через край. І знову помилка! По-перше, після відкривання напою потрібно дати «постояти» 2-3 хвилини — це допоможе в повній мірі насолодитися його ароматом. Наливати слід в попередньо охолоджені келихи. Нахиляти пляшку не потрібно занадто сильно — напій повинен повільно стікати, торкаючись стінки, і тоді ніякої піни не буде, а це дуже важливо для дегустації. Наповнювати келих слід на три чверті келиха.
Існує два види келихів для «ігристого» вина:

  • Якщо ви віддаєте перевагу сухому або брюту (кислі сорти), то подавати його слід в витягнутих вузьких бокалах (тюльпан або флейта).
  • Якщо вашим вибором є доукс або демі-сек (солодкі сорти), то наливати їх необхідно в широких келихах.

Під час дегустації найкраще брати келих за підставку або ніжку, але ні в якому разі не за узголів’я, адже від тепла рук келих миттєво нагріється та передасть температуру напою, що негативно позначиться на ароматі та смаку.

Як пити «ігристе» і чим його закушувати?

Шампанське може бути аперитивом (особливо його кислі сорти) — подача брюта або демі-сека перед трапезою є дуже хорошим тоном. Не зайвим буде напій і до другого блюда або десерту. Не забороняється також і завершити вечір келихом «ігристого» — це допомагає звільнитися від відчуття тяжкості після їжі. Але важливо пам’ятати, що наявність тих самих бульбашок вуглекислого газу, за яке усі так люблять шампанське, підвищує всмоктуваність алкоголю в кров. І щоб не захмеліти, слід пити його правильно: повільно, рідкісними ковтками, без поспіху, пару секунд смакуючи в роті — тоді «хмільна підступність» напою вам не загрожує.
Шампанське — витончений та благородний напій, тому закуска повинна підкреслювати його статус та відповідати його рівню. Але головне її покликання – відтіняти смак самого напою та підкреслювати аромат, тому яскраві смаки виключені. Шоколад, цитрусові, гострі закуски та насичені другі страви ніяк не підходять для вживання шампанського. Краще, якщо це буде:

  • ананас, полуниця, виноград;
  • не дуже солодке морозиво;
  • фруктово-ягідні бісквіти;
  • брускети з лососем або ікрою;
  • якісні сири;
  • оливки;
  • птиця, риба або морепродукти.

Тепер ви знаєте, як правильно пити шампанське, і не осоромитися перед почесними гостями.

*на правах реклами

Tags
загрузка...

Related Articles

Back to top button
Close