Цікаве

Як правильно купатися в Чистий четвер: корисні поради

Чистий четвер, або Страсний четвер, 2021року випадає на 29 квітня. Цього дня віряни вшановують Таємну Вечерю Ісуса Христа з 12 учнями, під час якої Спаситель здійснив омивання ніг апостолам.

Великий четвер має глибоке сакральне значення для християн. Він пов’язаний з традицією очищення душі та тіла, а також житла. Один із найпопулярніших звичаїв у Страсний четвер – купання. Вважається, що вода цього дня наділена унікальними цілющими та очищувальними властивостями. 1News розповідає, як прийнято купатися в Чистий четвер і в чому суть ритуалу.

Чому люди купаються в Чистий четвер

Згідно з повір’ям, вся вода в Страсний четвер – свята й має цілющі властивості. Цього дня віряни купаються в душі, лазні, водоймах. Головне при цьому – мати чисті помисли.

Вважається, що в Чистий четвер можна змити всі гріхи й негаразди, що накопичилися за рік. Під час омивання варто щиро помолитися Богу, попросивши про захист, позбавлення від печалей і поганих думок.

Згідно з повір'ям, вся вода в Страсний четвер – свята


Коли та як правильно купатися в Чистий четвер

Водні процедури рекомендується приймати в ніч на четвер, до настання світанку, і вже з чистими думками лягати спати.

Сімейні обряди в Чистий четвер проводяться також і вранці – кожен із членів сім’ї після пробудження повинен умитися зі срібної монетки або ложки. Вважається, що подібне умивання обдаровує людину не тільки міцним здоров’ям, але і красою та молодістю. Хворих у цей день умивають із позиченого у сусідів срібла.

Щоб “зарядити воду” для вмивання, потрібно в посудину опустити срібні вироби – ложки, прикраси – і залишити їх у воді на ніч.

Джерело: Обозреватель

Back to top button