Цікаве

Як правильно будувати речення: граматичні правила для початківців

Неможливо користуватися мовою, не розуміючи її структури. Щоб володіти англійською досконало, потрібен багатий лексичний запас. Слова складаються у словосполучення й речення за певними законами. Знання структури англійської мови — необхідна умова спілкування. Допоможе її осягнути спеціальний розділ — граматика. Новачку буває складно самостійно зробити це, тому онлайн-школа англійської стане у пригоді. Перш ніж почати вивчення, варто запам’ятати: в українській мові слова можуть розташовуватися у прямому й непрямому, або інверсійному порядку, в англійській прийнятний тільки перший спосіб.

Базові граматичні правила

Структуру англійського речення змінювати не можна — це вважається помилкою. Тому порядок розміщення слів такий: підмет, присудок, додаток, обставина, в тому числі — місця й часу. В англійській мові вживається простий і складений підмет. Перший становить собою одне слово, другий — кілька лексем, які позначають особу, предмет, явище. Присудок виражає дію, яку виконує підмет. Названі члени речення є головними. До другорядних належать додаток і обставини часу, місця тощо. Достатньо вступити в розмовний клуб англійської мови і дізнатися докладніше про структуру.

Кожне речення в англійській мові має обов’язково вживатися з підметом і присудком. Виняток становлять імперативні, тобто наказові, конструкції на зразок there is / there are. Якщо в українській підмет виражається переважно іменниками, то в англійській це може бути й герундій: Reading books in the bedroom was my favourite activities.

Можна складати речення 4 основних типів:

  1. Прості. Мають граматичну основу — підмет і присудок. Помилково думати, що прості речення — це примітивні структури. Під назвою мається на увазі склад. Такий тип цілком підходить для вираження глибоких і складних думок.
  2. Сурядні. Містять кілька граматичних основ. Маркерами подібних речень є сполучники or, and, but, yet, for та інші. Особливість полягає в тому, що граматичні основи можна відокремити і перетворити на прості структури без втрати смислу кожної окремої з них.
  3. Підрядні. Складаються з кількох нерівноправних за змістом граматичних основ. Одна частина — головна, інша — залежна. Підрядних структур може бути декілька, проте це не стосується основної. Головна та залежна частини поєднуються сполучниками although, because, before, even та іншими.
  4. Сурядно-підрядні. Мають кілька самостійних основ і одну чи більше підрядних. У складанні подібного речення діють ті ж правила, що й окремо для сурядних і підрядних типів. Завдання учня — правильно визначити зв’язки.

Окремим різновидом речень в англійській мові є питальні. Вони схожі на структурою на прості з тією відмінністю, що першим у порядку стоїть дієслово-присудок, після якого розміщуються підмет і другорядні члени.

Приклади речень з помилками: шляхи виправлення

Граматичні неточності стосуються вживання артиклів, адже в українській мові немає подібного явища: There is some water on table замість There is some water on the table; I can see tree замість I can see a tree. Якщо мова йде про предмет, відомий співрозмовникам, вживається the. Коли іменник має загальний сенс, використовують a/an.

Новачки плутають займенники then, який служить для порівняння, та than, що виражає послідовність: Than I went to the cinema замість Then I went to the cinema. Достатньо записатися до розмовного клубу на сторінці https://friendsclub.com.ua/ua/online/static/group і навчитися досконало володіти граматикою англійської мови.

Back to top button