Як перенести жару: корисні рекомендації
Непритомність прямо в транспорті – ось до чого доводить спека: однак екологи прогнозують, що нам слід звикати до неї і шукати способи себе захистити. Чому з кожним літом стає все спекотніше, як пережити спеку, які поради медиків в цьому допоможуть – розбирався Василь Богайчик, передає 1News.
Аномальна спека – як довго триватиме і до чого готуватися
У столиці сьогодні за 30 градусів спеки, а на Закарпатті взагалі під 40. Прогноз екологів не радує: літо і далі дивуватиме нас тепловими рекордами.
Сьогоднішній клімат в Києві – це приблизно клімат Херсона або Миколаєва 20-річної давності, зазначає еколог Євген Дикий. Тобто відбулося зміщення кліматичного поясу приблизно 400 кілометрів. Нам доведеться звикати до таких температур, оскільки кожне наступне літо вражатиме спекою.
Трохи перевести дух природа дозволить вже завтра: Олександра Хала, синоптик Українського гідрометцентру, повідомляє, що ослаблення спеки очікується вже з суботи.
Але завтра стане прохолодніше тільки в західних областях країни. Адже саме починаючи з суботи рухатимуться до нас холодніші повітряні маси з Атлантики. Потім літо знову “включить” спеку на всю потужність, прогнозують синоптики.
Як же пережити спеку, що говорять медики?
Люди рятуються у фонтанах, ходять з парасольками, щоб закрити обличчя і голову від потрапляння сонячних променів. Але цього недостатньо: виходячи з дому, наносіть на шкіру сонцезахисний крем, надягайте окуляри від сонця і завжди майте під рукою пляшку чистої питної води. А ще, як би дивно не звучало, одяг в спеку повинен закривати якомога більше частин тіла.
Терапевти радять одягатися як арабські шейхи для того, щоб перешкодити сонцю зневоднювати організм. Терапевт Вероніка Степаненко радить носити одяг з легких тканин, наприклад, льону: тому що, коли відкрито дуже багато частин тіла, ми втрачаємо набагато більше рідини через випаровування і потіння. І наостанок ще одна порада терапевта – в сильну спеку пийте воду тільки кімнатної температури, не холодну. А також відмовтеся від копченої та солоної їжі.