Цікаве

Як накопичити грошей і обзавестися фінансової подушкою: корисні поради

Новий рік – нові фінансові звички. Спокійно прожити від зарплати до зарплати, а не залізти в кредитку ще й накопичити – легко. І сума вашого заробітку не важлива. Головне – дисципліна і кілька секретів. Яких саме – розповідає 1News.

Як накопичити грошей і обзавестися фінансової подушкою?

Картки на різні потреби

Киянка Катерина Вишневська називає себе великою марнотраткою, але 2020 рік показав, що без “фінансової подушки” в наш час не можна.

“Я відкрила в трьох банках три рахунки – на першій картці я накопичую на свою мрію. Це непорушний запас і я з неї не знімаю гроші. Друга картка – на подорожі, а третя – це картка, якою я користуюся щодня”, – поділилася особистим досвідом Вишневська.

Відкривайте рахунки в різних банках

Банківські додатки для контролю фінансів

Банківські додатки для смартфонів дозволяють контролювати потік фінансів, фіксують, на що витрачалися кошти протягом місяця.

Різні конверти під різні потреби

Ще один спосіб накопичити кошти – розкладати їх по різних конвертах. Забирати гроші з одного конверта на потреби іншого – не можна. А якщо вже так сталося, то обов’язково потрібно повернути на 10 відсотків більше.

Складайте гроші на різні потреби в різні конверти

Робіть покупки з розумом

Навчився економити і киянин Андрій Антонов. Покупки з розумом дозволяють йому відкладати до 30 відсотків заробітку. За його словами, він відмовився від зайвих пар кросівок, а це близько 2500 гривень на місяць. Ще однією його пристрастю були протеїнові батончики, які коштують від 50 гривень.

Як зберегти свої гроші і витрачати їх з розумом – порада експерта

Фінансовий консультант Умида Самоенко каже, що накопичити – одне, а от зберегти – це мистецтво. Тому гроші слід тримати подалі від рук і очей. Як варіант – покласти на банківський депозит в різній валюті і не брати кредит на чергові примхи.

“Людині потрібно навчиться жити на свої гроші, а не заробив – не купуй дорогий телефон. Багато людей також прив’язані до кави, а на це йде багато грошей. Потрібно визначитися, скільки відкладати, а на решту – жити”, – пояснює фінансовий експерт.

Маленьку суму щомісяця варто відкласти і на непередбачені витрати – ремонт пральної машини, похід до лікаря або на термінову поїздку.

 

Яку суму щомісяця варто відкласти на непередбачені витрати

 

Фінансовий коуч Марина Ждан пояснює, як правильно розподілити такі витрати.

Берете за останні півроку всі ваші непередбачені витрати, ділите на 5 місяців і приблизно розумієте, яка сума на непередбачені витрати у вас повинна бути передбачена.

Крім того, гроші легше накопичувати на цілі, прописані на папері. А ще мотивують встановлені терміни і нагорода самому собі за дотримання слова.

 

Джерело: Сьогодні

Back to top button